Referat - Iunie-iulie in cultura mare

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
342
Etichete
iunieiulie, cultura, mare
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi


IUNIE – IULIE ÎN CULTURA MARE


luni fierbinti care aduc însa si bucuria obtinerii de venituri importante, dupa multe luni de truda.

* Recoltarea orzului, orzoaicei, grâului, secarei, triticalelor si a ovazului;
* Recoltarea rapitei, a mazarii boabe si a lintei;
* Semanatul culturilor duble de porumb, mei, fasole;
* Semanatul lupinului alb în miristea cerealelor, ca îngrasamânt verde.

Dupa o iarna lunga si geroasa care a dus la compromiterea rapitei pe mari suprafete dar si a unor culturi de orz si orzoaica de toamna, a urmat o primavara capricioasa cu perioade de stres, când hidric când termic, a venit si vremea recoltarii primelor culturi.
În astfel de ani dificili, culturi bune au doar adevaratii agricultori care si-au pregatit bine terenul, au asigurat îngrasamintele necesare, au semanat la vreme, cu samânta sanatoasa, tratata si au respectat densitatile specifice pentru fiecare soi (hibrid) cât si adâncimea de semanat si desigur si au urmarit si îngrijit atent si permanent fiecare colt al lanurilor sale.

Recoltarea rapitei pentru ulei este o lucrare grea, deoarece semintele se scutura foarte usor. Recoltarea se poate executa în doua faze, sau într-o singura faza, cu combina de cereale direct din lan. Recoltarea în doua faze se face când plantele au devenit galbene, semintele au început sa se brunifice, sunt tari si au umiditatea de 30%. Taierea plantelor se face cu vindroverul la înaltimea de 20-30 cm. În câteva zile plantele ajung la umiditatea de 12-14 %, moment în care se impune treieratul cu combina, din mers, taind miristea sub brazda de rapita. Recoltarea directa cu combina se face dupa 7-9 zile de la data efectuarii tratamentului cu desicanti, direct din lan. Frecvent se foloseste desicantul Reglone 2-3 l/ha în 150-200 l apa. Aplicarea desicantului se face când silicvele au devenit galbene-liliachi si a început colorarea semintelor. Recoltarea începe când umiditatea semintelor a scazut sub 16 %. Pentru a reduce cât mai mult pierderile, recoltarea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org