Referat - Ocupatii intelectuale

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
471
Etichete
ocupatii, intelectuale
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi


OCUPATII INTELECTUALE

Invatamantul
La Roma, invatamantul avea un caracter de clasa. Functia de educator era o ocupatie intelectuala. Dupa Titus Livius, cea mai veche institutie de invatamant la romani ar data de la mijlocul secolului al V-lea i.e.n.Cunostintele erau predate de un litterator, adica “cel care invata pe altii literele” , mai tarziu a aparut numirea de primus magister sau ludi magister.Acest termen dovedeste existenta unei scoli(ludus litterarius).Scoala era frecventata de copiii oamenilor saraci, caci cei bogati isi instruiau acasa copiii.
Scolile de grad elementar erau frecventate atat de baieti cat si de fete, deci erau mixte. La inceput, invatamantul se facea sub cerul liber,mai tarziu intr-o incapere modesta din Forul roman.Ca mobilier scoala era dotata cu un scaun inalt (cathedra), ridicat pe o estrada, pe care statea invatatorul, in jurul lui sedeau elevii pe niste scaunele simple, pe genunchi tineau tablitele cerate si celelalte ustensile de scris. La scoala se invata in primul rand cititul si scrisul(alfabetul, silabe,cuvinte, texte ).Textele citite si scrise erau apoi invatate pe dinafara.
Apoi , scolarii erau initiati in primele elemente de calcul,incepeau cu terminologia sistemului de numarare ,urmau fractiile duodecimale, care constituiau bazele sistemului metric roman.
Se pune intrebarea cine indeplinea ocupatia de invatator in scolile de grad elementar? O astfel de ocupatie nu puteau avea decat oameni liberi de rand sau chiar liberti, aceasta fiind considerata o munca injositoare pentru mentalitatea membrilor nobilimii romane.Ca urmare , si salariile acestora erau mizere.Nici din punct de vedere moral situatia invatatorilor nu era mai buna. Nu se bucurau de prestigiu si autoritate nici in fata oamenilor, dar nici in fata elevilor. Amintirea multor poeti latini despre anii de scoala este asociata cu cea a lovitirilor primite.Spre exemplu, Horatiu isi aduce aminte despre dascalul sau cu epitetul de “ cel caruia ii placea sa bata” .
Pe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org