Referat - Un diriginte eficient

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
483
Etichete
diriginte, eficient
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UN DIRIGINTE EFICIENT

In cadrul abordarilor contemporane ale fenomenului educational se impune tot mai pregnant ca, profesorii in general si dirigintele in mod special sa se raporteze la cei educati, sa stabileasca relatii de cooperare cu parintii lor si cu alti factori interesati din societate. Astfel, rolul dirigintelui nu se reduce doar la educatia la catedra sau in clasa, ci presupune o activitate de acest gen in fiecare contact relational cu elevii si familiile acestora (desfasurand o munca de dezvoltare, de conducere si indrumare). Profesorul/ dirigintele are, deci, o pozitie speciala, unica,deoarece lucreaza cu individualitati psihice umane, aflate in prim proces de formare, de unde deriva necesitatea unei maxime responsabilitati in ceea ce priveste comportamentul si interventiile sale educative.
In spiritul acestei noi tendinte, am incercat sa abordez aceasta problematica pe dimensiuni concrete. Astfel, am elaborat si aplicat un chestionar referitor la imaginea dirigintelui din perspectiva elevului de liceu. Din interpretarea datelor obtinute, am construit un portret al dirigintelui ideal, care poate fi descris astfel: un om intelegator, atent, calm si cu simtul umorului. O alta concluzie a acestei cercetari se refera la faptul ca majoritatea elevilor chestionati despre responsabilitatile unui diriginte reduc rolul acestuia la activitatea de motivare a absentelor si la sprijinul acordat lor in rezolvarea unor probleme.
Aceste idei ar putea fi un punct de pornire in imbunatatirea activitatii dirigintelui si pentru sensibilizarea elevilor privind complexitatea rolurilor educative ale acestuia.
In procesul de proiectare, organizare si conducere a activitatii educationale, un rol deosebit de important il au relatiile diriginte – elev si diriginte – familie. Relatiile educationale nu se desfasoara intr-un cadru educational stabil si inert, ci intr-unul dinamic si in permanenta schimbare.astfel, dirigintele trebuie sa cultive o atitudine activa, interesa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org