Referat - Drept financiar

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
378
Etichete
drept, financiar
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DEFINITIA DREPTULUI FINANCIAR.

Reglementarea relatiilor financiare, potrivit necesitatilor, continutului si cuprinsului finantelor publice, include: - constituirea si utilizarea fondului bugetar al statului; - constituirea si utilizarea fondului de asigurari sociale de stat si a fondului de ajutor de somaj; - constituirea si utilizarea fondurilor banesti proprii ale regiilor autonome si ale institutiilor publice; - emisiunea monetara; - circulatia monetara cu numerar si fara numerar; - regimul juridic al valutei; - politica fiscala a statului; - controlul financiar; - organizarea ai functionarea aparatului financiar, bancar si de credit.
În indeplinirea sarcinilor sale, statul, reglementeaza toate aceste relatii financiare care, astfel, devin raporturi juridice financiare.
Dreptul financiar poate fi definit ca fiind format din totalitatea actelor normative care reglementeaza relatiile de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor banesti ale statului si ale institutiilor publice, destinate satisfacerii sarcinilor social-economice ale societatii.
Prin intermediul finantelor publice se asigura constituirea, repartizarea si utilizarea eficienta a banului public pentru sporirea productiei de marfuri, dezvoltarea fortelor de productie, dezvoltarea învatamântului si culturii, ocrotirea sanatatii, etc.

NORMELE DE DREPT FINANCIAR

Din definitia dreptului financiar rezulta ca acesta reprezinta un ansamblu de norme juridice care sunt de drept financiar în virtutea aceea ce reglementeaza,deci datorita faptului ca reglementeaza relatii,acte si operatiuni financiare privind ondurile banesti ale statului si ale institutiilor,întreprinderilor si organizatiilor de stat.
Normele de drept financiar se disting fata de celelalte norme juridice instituite de catre organele de stat prin acest obiect specific-financiar-de reglementare.Acest obiect specific reprezinta criteriul esential si unic de recunoastere a normelor de drept financiar,deoarece,din punctul de vede


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org