Referat - Obligatiile angajatilor

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
485
Etichete
obligatiile, angajatilor
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi




OBLIGATIILE ANGAJATILOR


În sistemul de drept roman,angajatii pot fii încadrati în 2 categorii:
1..salariati
2.functionari publici

1.Conform articolului 10 din Codul Muncii prin salariat se intelege persoana fizica care se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, în schimbul unei plati denumite salariu.
Din aceasta definitie rezulta ca salariatul este persoana fizica aflata într-un raport de munca, pe baza unui contrac de munca.
Contractul de munca este un accord de vointa realizat între o persoana fizica, salariat, si un angajator, persoana fizica sau juridica.
Din cuprinsul actelor normative în vigoare, dar si conform literaturii de specialitate contractul individual de munca este un contract sinalagmatic.Aceasta inseamna ca fiecare parte are si drepturi si obligatii.
La încheierea contractului individual de munca partile sunt egale.Dupa acest moment, prin semnarea contractului individual de munca, salariatul îsi da un acord general si prealabil în temeiul caruia se nasc raporturi de subordonare.Prin aseasta nu înseamna ca se încalca principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii, principiu prevazut în Codul Muncii.
Cadrul general care reglementeaza obligatiile salariatilor îl reprezinta Codul Muncii.Astfel, art.39, alineatul(2) din Codul Muncii prevede urmatoarele:
“Salariatului îi revin în, principal,urmatoarele obligatii:
a)obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a îndeplinii atributiile care îi revin conform fisei postului;
b)obligatia de a respecta disciplina muncii;
c)obligatia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul inern, în contractul colectiv de munca aplicabil, precum si în contractul individual de munca;
d)obligatia de fidelitate fata de angajator în executarea atributiilor de serviciu;
e)obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org