Referat - Primarul si viceprimarul

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
primarul, viceprimarul
Descarcari
179
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PRIMARUL SI VICEPRIMARUL



I. PRIMARUL


1. Consideratii generale

Comunele, orasele si sectoarele municipiului Bucuresti au câte un primar, iar municipiul Bucuresti are un primar general. Primarii sectoarelor municipiului Bucuresti sunt în relatii de subordonare fata de primarul general al municipiului Bucuresti.
Institutia primarului este traditionala în administratia României. Ea a fost reglementata pentru prima data în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza prin Legea comunala din 1864 si a cunoscut o evolutie continua ca un efect firesc al transformarilor prin care a trecut statul românesc.

Astazi, primarul este autoritatea executiva a administratiei publice locale care îndeplineste în acelasi timp si rolul de reprezentant al statului în relatiile cu perosane fizice si juridice din tara si din strainatate, precum si în justitie, în unitatea administartiv teritoriala în care a fost ales.

Primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat de catre cetatenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala în care urmeaza sa-si exercite mandatul. Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
Daca nici unul dintre candidatii propusi de partidele si formatiunile politice participante la alegeri nu întruneste aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, în cel mult doua saptamâni, între candidatii situati pe primele doua locuri si va fi ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi. În situatia paritatii de voturi a cel putin doi candidati, pentru functia de primar, se delara balotaj si se vor organiza, de drept, noi alegeri în termen de doua saptamâni. La aceste alegeri vor participa numai candidatii care s-au aflat în situatie de balotaj.
În cazul în care unul dintre candidatii la functia de primar, între care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, decedea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org