RSS FeedAdauga la favorite

Referat Microeconomie

Preview Microeconomie

MICROECONOMIE (CURSUL 1)
Aparitia si dezvoltarea teoriei economice
Doctrina mercantilista (sec. XVII)
Faptul ca prima teorie economica se refera la schimbul de marfuri si la importanta acestuia, se explica prin aceea ca fenomenul comertului era un fenomen vizibil, de suprafata, care putea fi analizat. Mercantilistii vedeau izvorul bogatiei în comert, iar prosperitatea comertului ca o garantie a întaririi puterii statului. Totodata, teoria mercantilista evidentiaza importanta aurului si a monedelor ca simboluri ale bogatiei, ceea ce a dus la aparitia primei teorii despre bani.
Doctrina fiziocrata (sec. XVIII)
Arata ca sursa bogatiei nu este aurul obtinut din comert, ci productia de bunuri pe care ei o reduceau la agricultura, considerând agricultura singura activitate care putea crea un produs net. Fiziocratii au avansat si ideea unei ordini naturale, respectiv necesitatea descoperirii legilor dupa care functioneaza societatea.
Teoria economica clasica
Principali reprezentanti: Adam Smith, David Ricardo
Ideile principale ale teoriei clasice sunt cele ale valorii care reprezinta munca concretizata în marfa, asociate cu ideile liberalismului economic.
Din teoria clasica s-au desprins doua teorii: marxista si marginalista
Teoria marxista. A reusit sa explice o serie de notiuni economice importante, cum ar fi valoare, profit, capital, social, crize economice etc. A lansat pentru prima data analiza macroeconomiei.
Teoria marginalista. Vedea originea valorii nu în munca, ci în om, respectiv în dorintele si nevoile omului. De asemenea, teoria marginalista a facut o analiza a mecanismului economiei de piata, impunând conceptul de concurenta pura.
Teoriile marginaliste (sec. XIX)
Necesitatile oamenilor erau înlocuite de notiunea de optiuni ale oamenilor.
Teoria economica contemporana
Dezvoltarea economiilor occidentale de la începutul sec. XX a dus la dominarea pietei de catre ...

Informatii:

Nume: Microeconomie

Categorie: Economie

Data adaugarii: 26.11.2008 19:56

Afisari: 5540

Etichete: microeconomie

Descarcari: 166

Nota: 9 / 10 - 3 voturi

Advertisment
Feedback