Referat - PIB-indicator de rezultate macroeconomice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
326
Etichete
pibindicator, rezultate, macroeconomice
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

P.I.B. – indicator de rezultate macroeconomice

Indicatori macroeconomici – prezentare generala

Activitatile economice ce se desfasoara in cadrul unei economii nationale se concretizeaza intr-o gama variata de bunuri si servicii. Evaluarea acestora sub aspect fizic sau valoric se realizeaza cu ajutorul indicatorilor economici.
Indicatorul economic constituie expresia numerica a laturii cantitative a fenomenelor si proceselor economice in anumite conditii de spatiu si timp. El permite evidentierea acestor fenomene si procese sub aspect cantitativ, structural si calitativ,ca si interdependentele dintre anumite subsisteme ale economiei nationale.
In functie de nivelul pentru care se calculeaza acesti indicatori, pot exista indicatori micro si macroeconomici; daca primii masoara rezultatele la nivelul agentului economic individual, ultimii exprima performanta la nivelul ansamblului economiei nationale. Punctul de plecare in determinarea indicatorilor macroeconomici il reprezinta cei microeconomici.
Principalii indicatori macroeconomici sunt: produsul intern, produsul national, venitul national, venitul disponobil, venitul personal al populatiei.
Indicatorul macroeconomic de rezultate, produsul intern, exprima productia finala de bunuri economice, tinand seama de criteriul “intern”, in expresie “bruta” si “neta”.

P.I.B. – metode de calcul

Produsul intern brut exprima valoarea bruta a productiei finale produsa in decursul perioadei de calcul de catre agentii economici care isi desfasoara activitatea in interiorul tarii.
Cind vorbim de productie finala, avem in vedere bunurile si serviciile produse in decursul perioadei de calcul si care nu mai sunt folosite pentru producerea altor bunuri. In cazul in care acestea vor face obiectul utilizarii intr-un proces de productie ulterior, vorbim de productie intermediara (sau consum intermediar). Daca adunam consumul intermediar la produsul intern brut obtinem un alt indicator, produsul global brut (P.G.B.).
Faptul de a nu reti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org