Referat - Probleme etice rezultate din progresul medicinei la inceputul mileniului trei

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
518
Etichete
probleme, etice, rezultate, din, progresul, medicinei, inceputul, mileniului, trei
Descarcari
401
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PROBLEME ETICE REZULTATE DIN PROGRESUL MEDICINEI,
LA ÎNCEPUTUL MILENIULUI TREI

Medicina umana este ramura stiintelor biologice care studiaza organismul uman si functionarea acestuia în scopul conservarii si restabilirii sanatatii. Medicina studiaza etiologia, patologia clinica, diagnosticul, tratamentul si profilaxia bolilor care afecteaza organismul.

De la medicina empirica din etapele timpurii ale istoriei umanitatii s-a ajuns astazi la medicina bazata pe dovezi. Au aparut si s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sanatate a capatat noi valente, OMS definind astazi sanatatea ca starea completa de bine bio-psiho-social a individului, si nu doar ca absenta bolii sau a infirmitatii.

Medicina moderna opereaza cu concepte din majoritatea stiintelor fundamentale sau aplicate, de la stiintele naturii (fizica, chimie, biologie), pâna la modele matematice complexe si notiuni din câmpul filozofiei si artei. Stiintele fundamentale si cercetarea aplicata în domeniul medical au furnizat metode tot mai complexe de explorare a organismului uman, si au determinat o crestere exponentiala a posibilitatilor terapeutice, de-a lungul timpului. Numeroase descoperiri au determinat progrese importante în diagnosticul si tratamentul bolilor precum si în dezvoltarea interventiilor chirurgicale.

Aceste progrese ale medicinii au generat si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate. Iata câteva exemple: euthanasia (moartea asistata) bolnavilor incurabili, mentinerea într-o stare de viata vegetativa – cu ajutorul aparatelor – a bolnavilor în stare de moarte cerebrala, avortul la cerere sau în scop terapeutic, contraceptia, metodele de reproducere umana asistata, folosirea în scopuri de cercetare sau terapeutice a tesuturilor recoltate de la embrioni umani, clonarea.

O problema controversata de etica medicala o reprezinta euthanasia. Avem dreptul sa prelungim suferinta unui bolnav incurabil când acesta solicita un sfârsit asistat medical (moartea as


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org