Referat - Productivitatea

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
390
Etichete
productivitatea
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Productivitatea


Progresul oricarei societati depinde într-o masura decisiva de eficienta cu care sunt folosite resursele umane, naturale si financiare de care dispune. Întotdeauna, oamenii s-au straduit ca din fiecare unitate de munca, de resurse umane sau de bani ce se cheltuiesc, sa asigure o crestere cât mai mare a volumului si a calitatii productiei, sa obtina cantitati sporite de bunuri materiale si servicii, deoarece numai pe o asemenea baza poate fi asigurata o crestere economica intensa, crearea unei economii avansate si implicit conditii în vederea ridicarii bunastarii materiale si spirituale a populatiei.
Întreprinderile sunt agentii economici ce transforma factorii de productie în bunuri si servicii.
În procesul combinarii factorilor de productie are loc consumarea acestora, obtinându-se bunurile economice. Întreprinzatorul rational va compara permanent rezultate obtinute cu factorii de productie utilizati. Acest lucru se realizeaza mai ales prin intermediul productivitatii. Prin productivitate se întelege rodnicia, randamentul factorilor de productie utilizati. Acest lucru se poate aprecia cu ajutorul nivelului productivitatii, calculat ca raport între bunurile economice obtinute si factorii de productie implicati în realizarea lor, si se determina cu ajutorul urmatoarei formule:
W =
Nivelul productivitatii se poate determina pe:
Firma – obtinerea unui nivel cât mai ridicat al productivitatii înseamna cresterea eficientei, obtinerea unor efecte mai mari cu acelasi volum de factori de productie
Ramura
Economia nationala – se produce mai multa bogatie cu acelasi volum de factori, ceea ce permite satisfacerea mai buna a trebuintelor.
Nivelul si evolutia productivitatii depind de mai multe împrejurari economice si extraeconomice: calitatea factorilor de productie utilizati, calitatea organizarii si conducerii activitatii economice, motivatia economica a posesorilor factorilor de productie si masura în care aceasta este realizata, conditiile naturale (


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org