Referat - Electrocutarea

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1028
Etichete
electrocutarea
Descarcari
353
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ELECTROCUTAREA




Prin electrocutare se intelege trecerea unui curent electric prin corpul omenesc. Tensiunea la care este supus omul la atingerea unui obiect intrat accindental sub tensiune este numita tensiune de atingere. Electrocutarea are loc atunci cand omul atinge concomitent doua elemente bune conducatoare de electricitate, intre care exista o diferenta de potential. Accidenmtele electrice se produc prin actiunea violenta si vatamarea de catre curentul electric asupra omului. Accidentele electrice se clasifica in:
socuri electrice
accidente provocate de trecerea curentului electric prin organism.
Gravitatea accidentului e dependenta de intensitatea curentului care strabate organismul, influentata la randul ei de rezistenta a corpului.Rezistenta corpului la curentul electric depinde de starea stratului superficial al pielii. Prin urmare gravitatea electrocutarii este determinata de:
intensitatea curentului ce trece prin corpul accidentatului (intre 0,010-0,050 V in cazul curentului alternativ)
traseul urmat de curent prin corpul accidentatului (cand curentul stabate organele vitale electrocutarea este deosebit de periculoasa)
durata actiunii curentului ce trece prin inima iar accidentatul ramane sub actiunea acestuia (in acest caz accidentatul este mortal)
umezeala mediului si temperatura (cand acestea sunt ridicate produc transpiratia pielii care devine buna conducatoare de elecricitate)
marimea suprafetei de contact intre corpul accidentatului si elementele aflate sub tensiune
Efectele trecerii curentului electric prin corpul omenesc se pot grupa in :electrosocuri si electrotraumatisme.Cand valoarea intensitatii curentului electic este mai mica de 1 mA,nu se simte efectul socului electric.La valori de 10 mA se produc comotii nervoase in membre: contractiile muschilor fac ca desprinderea omului de obiectul aflat sub tensiune sa se faca greu. Peste valori de 10 mA se produc fibrilatia inimii si oprirea respiratiei. Electrotraumat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org