Referat - James Watt

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
373
Etichete
james, watt
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi

JAMES WATT(1736-1819)

Watt(W) este unitatea de masura pentru putere. A fost denumita astfel în cinstea mecanicului si inventatorului englez James Watt.
Definitie: 1 watt este puterea care corespunde schimbului de energie de 1 joule pe secunda( 1W=1J/s ). Deseori este utilizat multiplul sau kilowatt ( 1KW=1000W).
James Watt s-a nascut la 19 ianuarie 1736, în orasul scotian Greenock, în familia unui tâmplar. În scoala l-au interesat fizica si matematica, la celelalte obiecte neavând rezultate prea stralucite. Ar fi dorit sa studieze la Universitate, dar familia nu-si putea permite acest lucru. Dupa mai multe ezitari, s-a hotarât sa învete mecanica fina, meserie care-tinând seama de starea precara a sanatatii sale-nu l-ar fi extenuat. În anul 1754 a început sa învete la Glasgow optica si mecanica. Dupa un an de învatatura a plecat la un fabricant de instrumente matematice, Morgan, la Londra, unde a învatat foarte multe lucruri interesante si s-a evidentiat prin precizia si îndemânarea cu care îndeplinea toate sarcinile ce-i reveneau. În anul 1757 a obtinut un loc la Universitatea din Glasgow ca mecanic. A gasit aici un cabinet de fizica bine înzestrat, conditii pentru continuarea studiului si efectuarea experientelor. Ideea masinii cu aburi a început sa-l preocupe pe Watt dupa primii doi ani petrecuti la Universitate, la început fara rezultate. Când i s-a încredintat însa spre reparare modelul de masina cu aburi al lui Newcomen, nu numai ca l-a reparat, dar s-a si straduit sa-l îmbunatateasca. A observat ca aburul din cazanul masinii ajungea numai pentru câteva miscari ale pistonului, dupa care masina trebuia sa astepte pâna se forma din nou abur în cazan. S-a concentrat asupra acestei chestiuni timp de câteva saptamâni si la începutul anului 1765 a gasit rezolvarea problemei: aburul trebuie format nu direct în cilindru, ci separat, în alt vas legat de cilindrul de abur. În felul acesta Watt a inventat condensatorul si imediat dupa aceea, închizând cili


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org