Referat - Scripetii

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
604
Etichete
scripetii
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Scripetii sunt piese de echipament deosebit de importante, chiar daca nu sunt utilizati in mod curent. Ei sunt indispensabili in domenii ca actiunile de salvare si autosalvare, transportul echipamentelor mari pe verticale, lucru la inaltime sau parcurgeri si montari de trasee orizontale. O multitudine de tipuri de scripeti exista pe piata. Ei pot fi clasificati dupa tipul rolei: cu lagar, ce prezinta randament mai mic dar pret scazut si cu rulment, care prezinta un randament deosebit dar sunt mai scumpi. Exista de asemenea scripeti cu utilizari speciale (dublii, cu blocator). Atentie ! In general, nici un model de scripete nu necesita ungere cu ulei.

In mod curent in practica este utilizat sistemul asa numit scripete-blocator, acest sistem fiind utilizat fie la ridicarea unor materiale grele, fie la asigurare. Montarea unui asemenea sistem necesita multe componente si rezultatul este de dimensiuni destul de mari. De aceea, in ultima vreme, au fost conceputi scripeti speciali pentru acest scop, cu blocator integrat. Exista mai multe tipuri de scripeti cu blocator, de diferite rezistente. Petzl Wallhauler este un sistem integral dedicat ridicarii bagajelor si materialelor. Rezistenta acestuia este scazuta dar suficienta pentru scopul propus. Atentie! Este absolut interzisa utilizarea Wallhauler pentru transportul sau asigurarea persoanelor! Modelul Petzl Minitraxion este un sistem ergonomic, de dimensiuni mici, avand o rezistenta suficienta pentru utilizarea cu persoane. Este ideal pentru asigurarea la urcarea pe scarita sau la catarare, atata timp cat asigurarea se face de sus. Modelul fiind nou, mai are probleme mici de functionalitate la deschidere si la cama, dar care influenteaza doar usurinta in utilizare, siguranta sistemului fiind maxima.

Scripetii cu lagar sunt probabil cei mai utilizati. Ei prezinta un randament destul de bun (cam 1,4) avand un pret scazut. Sunt utilizati in tehnici curente, atat in speologie cat si in alpinism. Doua tipuri de scripeti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org