Referat - Africa

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3093
Etichete
africa
Descarcari
984
Nota
5.67 / 10 - 3 voturi

AFRICA
Clima în Africa

Sezon uscat scurt
Fierbinte si uscat

Sezon uscat lung
Fierbinte si foarte uscat

Precipitatii tot anul
Moderat si foarte uscat
Moderat si uscat
Rece si foarte uscat
Rece si uscat

Fara sezon uscat-vara calda

Vara uscata si calda

Iarna uscata-vara calda

Fara sezon uscat-vara racoroasa
Climat tropical-umed Climat tropical-uscat Climat temperat
Resursele hidrosferei
Deschiderea larga la ocean precum si numarul mare de râuri si lacuri fac din Africa un continent cu resurse importante de peste. Pestii sunt prinsi cu sulita sau plasa din barci cu motor sau canoe, iar în unele tari ca Senegal si Maroc cu flote de barci de pescuit. Cultura de peste este practicata în zone de savana unde apa poate fi retinuta pe tot timpul anului. Dintre tarile Africii, Africa de Sud, Nigeria, Tanzania, Namibia, Senegal, Maroc, Ghana si Uganda prind cel mai mult peste, dar un numar si mai mare este prins de Japonia, Rusia si SUA în apele africane. Tratate de pescuit, cum este cel între Kenya si Japonia se întâlnesc din ce în ce mai des. Pentru a proteja apele teritoriale africane s-au facut propuneri pentru ca acestea sa fie extinse de la 12 la 200 mile în larg si de asemenea pentru întarirea pazei navale pentru a descuraja pescuitul ilegal.
Unele râuri, cum ar fi Nilul, Congo si Niger, sunt foarte lungi si navigabile în interiorul continentului, dar nu si spre varsare, lucru care limiteaza legaturile de transport spre exterior pe râuri. Cu toate acestea, ele detin 23 la suta din potentialul hidroenergetic al planetei, numai 2 la suta din acest potential este folosit. Printre cele mai mari baraje se numara Kariba pe râul Zambezi între Zambia si Zimbabwe, barajul Aswan High pe Nil în Egipt, Akosombo pe râul Volta si Cabora Bassa în Mozambic.
Resursele biosferei
Datorita diferentelor de precipitatii de-a lungul continentului, vegetatia este de asemenea foarte variata. În zonele din jurul ecuatorului, unde ploile sunt prezente tot timpul anului, se întâlnesc paduri tropicale dese, care probabil contin pâna la 3000 specii diferite de plante pe mila patrate. Padurea este de obicei formata din 3 straturi: un învelis scund de arbusti între 2-3 metri, un strat de copaci medii care ajung la 18 metri si un învelis de padure din copaci verzi tot timpul anului, înalti de pâna la 46 metri. Între aceste paduri ecuatoriale si marile deserturi din nord si sud se întâlneste savana, care contine un numar mare de animale. În deserturi vegetatia este întâlnita numai în oaze, pe lânga ochiuri mici de apa. În timp ce padurea tropicala, savana si desertul acopera majoritatea continentului, se întâlnesc zone mici de pajisti la altitudini mai mari, în munti.
Africa este locul unde se întâlnesc cele mai variate si numeroase animale din lume, de la rarele gorile de munte din muntii Rwandei pâna la lemurii din Mdagascar. În zonele de savana gasim vaste populatii de zebre, antilope si pradatorul lor, leul, maimute, leoparzi, hiene, rinoceri, hipopotami si elefanti. Viata salbatica din Africa a fost dramatic redusa în ultimii 50 de ani datorita vânatului excesiv si extinderii asezarilor omenesti. Desi lumea crede contrariul, în Africa sunt mult mai multe animale în captivitate decât salbatice. Vaci, capre si porci sunt în numar foarte mare crescuti pentru mâncare, la care se adauga animalele domestice. Insectele sunt alt element important din fauna Africii. Unele furnici comune din partea de sud produc un lut care este foarte folositor pentru caramizi si constructii de case. Totusi, majoritatea insectelor nu sunt folositoare. Tântarul Anopheles este purtator de malarie si alte boli. Musca tete, care produce boala somnului la om face unele zone din partea centrala si de est nelocuibile. Rozatoarele sunt de asemenea o problema. Ele manânca grâul si sunt purtatoare de boli cum ar fi holera. Chiar si frumoasele pasari din Africa pot produce pagube mari în recoltele de grâu.
Regiunile si peisajele agricole
Desi Africa este bogata în minerale si alte resurse minerale, agricultura continua sa fie baza vietii pentru multi oameni. De când au obtinut independenta, fermierii africani au marit cu mult cultivarea plantelor solicitate de piata, cum ar fi cacao, cafea, ceai si banane. Cea...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org