Referat - Africa

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
534
Etichete
africa
Descarcari
338
Nota
0 / 10 - 0 voturi

AFRICA


Africa este al –IIIlea continent ca marime al Pamântului având o suprafata de aproximativ 30 milioane km2 , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului – 23º 30' latitudine nordica si Capriconului – 23º 30' latitudine sudica) si de meridianul zero.
Limita fata de Europa urmareste strâmtoarea Gibraltar (13 km) si tarmul sudic al Marii Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare si Sirta Mica.
Limita fata de Asia începe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, strâmtoarea BabelMandeb si Golful Aden.
În est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei ce patrunde adânc în ocean, limitând spre sud Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin strâmtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupând locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km2 .
În vest, tarmurile Africii sunt scaldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger în Golful Benin, situat în vest, si Golful Biafra, în est. Aproape de tarmul african se gasesc insulele Canare (Spania) si ale Capului Verde.
Extremitatile continentului african sunt:
La Nord – Capul Blanc – 37º 21'
La Est – Capul Guardafului – 51º 23'
La Sud – Capul Acelor - 34º 51'
La Vest – Capul Verde - 17º 32'
Africa reprezinta un bloc continental masiv, cu un contur putin articulat, lipsit de golfuri.
Tarmul spre Atlantic este rectiliniu iar în fata sa valurile au ridicat o bariera de nisip. În Golful Guineei, cordoanele de nisip bareaza în spatele lor lagune.
Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular întins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Vârful Kilimanjaro).
Africa poate fi împartita în trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan,


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org