Referat - America De Nord

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1465
Etichete
america, nord
Descarcari
806
Nota
9.33 / 10 - 3 voturi

America de Nord
Resursele minerale
America de Nord detine numeroase depozite de minereuri importante. Petrolul si gazele naturale se gasesc in cantitate mare in partea nordica a Alaskai, vestul Canadei, sud-estul si vestul Statelor Unite (Umiat, Barrow, Baibow Lake, Oklahoma City, Ciudad Pemex) si deasemenea in estul Mexicului. Uriase depozite de carbune gasim in vestul si estul Canadei si al Statelor Unite (Foar Corners, Black Bute). Estul Canadei, nordul Statelor Unite si partea centrala a Mexicului dispun de depozite importante de minereu de fier (Wabana, Birmirngham, Adirondack). In Canada gasim de asemenea si zacaminte de cupru (Kennicott, Butte, Morenci), nichel (Lynn Lucky Sodbury), uraniu (Echo Bay, Blind River, Blue Water), zinc, azbest si potasiu.
Statele Unite dispun de mari cantitati de cupru, nichel, roci de fosfat si uraniu. Ca si celelalte, Mexicul dispune de rezerve importante de bariu, cupru, fluor, zinc, magneziu si sulf. Mentionam ca toate cele trei state detin depozite importante de aur si argint.
Extractia minereurilor reprezinta o crestere importanta a activitatii economice din Statele Unite, Canada si Mexico. Statele Unite a reprezentat unul dintre cei mai mari producatori de petrol ai lumii de-a lungul a multi ani, Canada a fost si ea un producator insemnat inca din anii 1940, iar Mexicul a devenit leader mondial in productia de petrol inca din 1970. Statele Unite este a doua tara din lume in productia de gaze naturale si prima in extragerea carbunelui, produs in special in minele din Muntii Appalachi. Minereul de fier a fost un produs major al Statelor Unite si Canadei, extras din depozitele din vestul Lacului Superior.
Mai recent o cantitate mare de minereu de fier a fost produsa in laboratorul provinciei Quebec, in estul Canadei. Printre celelalte minerale de care dispune America de Nord se numara si arama, argintul, zincul, nichelul, sulful, azbestul, uraniul, roci de fosfat si potasiul.
Regiunile agricole
Agricultura , sursa de baza a existentei omenirii, dateaza din cele mai vechi timpuri , de aproape 10 milenii.Ea prezinta o ramura primara a economiei si a facut posibila trecerea de la viata nomada la cea stabila, constituind temeiul natural si premisa pentru desprinderea si transformarea in ramuri independente a celorlalte ramuri productive.
Regiunea musonica desi se caracterizeaza prin temperaturi ridicate pe intreg parcursul anului, are insa o scurta perioada secetoasa, care imprima un anumit specific agriculturii, desi in ansamblu, culturile sunt cam aceleasi cu cele din zona tropicala
Regiunile temperate sunt specifice culturilor de cereale(grau, orz , secara, dar si porumbul ), plante industriale si tehnice (sfecla de zahar, in, canepa), legume precum si nutret, pe baza carora este bine dezvoltata ramura zootehnica.
Regiunea subpolara, restransa ca areal productiv si in care predomina pasunile naturale, pe baza carora se practica cresterea de tip transhumant a animalelor :reni, elani si altele(Tara de Foc, Canada). Se cultiva, pe suprafete restranse , si unele plante: orz, ovaz, cartofi. (Arhipelagul Canadian).Peisajele montane dezvolta etaje in functie de altitudine si latitudine unde se gasesc muntii.Tipice sunt colientele , templadele, friadele plasate in Mexic si stepele aride din Anzi.
Resursele Biosferei
Biosfera concentreaza organismele vegetale si animale raspandite pe uscat, in apa si in toposfera.Ea ofera habitatului umandiverse resurse, pe care omul le-a folosit din cele mai vechi tmpuri, indeosebi pentru hrana , locuinte si imbracaminte.Cantitatea anuala de biomasase ridica la aproape1 000 miliarde tone , din care 60% revine bazinelor oceanice, iar 40% vietuitoarelor de pe uscat.
Prin specific , bioresursele se grupeaza in functie de mediul in care exista si dupa tipul de vietuitoare .Pe uscat , ele se constituie in paduri , pajisti, culturi agricole, impreuna cu lumea animala di cadrul lor, iar in mediul acvatic, din diferite specii de pesti, moluste, mamifere, alge, etc.
Vegetatia Americii de Nord este diferita in functie de clima si relief.Partile nordice ale continentului si arhipelagul Arctic au o vegetatie de tundra. Limita sudica a tundrei merge aproximativ pe Cercul Polar Nord.
In sudul tundrei se intind padurile.Ele se intind in partea de sud a Canadei, in unele parti din regiunile muntoase din vest, precum si la est de fluviul Mississippi. Padurile sunt formate din specii diferite. Astfel, in partea nordica predomina coniferele (molizi si pini), mesteceni si plopi. In partea sudica predomina padurile de foioase.
Padurea constituie patria multor animale cu blanuri scumpe, ca: vulpea, zibelina, castorul, hermelina, si altele. Versantii padurilor de pe ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org