Referat - Asia - prezentare generala

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
871
Etichete
asia, prezentare, generala
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Asia – prezentare generala

Asia este cel mai mare continent din cele sapte continente ale lumi. Fara insulele care o inconjoara, Asia masoara 44.936.000 km sau aproape o treime din uscatul Pamantului.
Populatia sa masoara aproape trei cincimi din populatia lumii, la inceputul anului 1990 Asia avea mai mult de 3.4 miliarde de locuitori.
Asia este aproape total in emisfera nordica, la nord este Oceanul Arctic, la est este Stramtoarea Bering si Oceanul Pacific. La sud-vest se afla Marea Rosie si Marea Mediterana. La vest granita dintre Europa si Asia este trasata de Muntii Ural continuand la sud cu Lacul Ural si Marea Caspica. Multi geografi vor sa numeasca pamantul care formeaza Asia si Europa ca fiind Eurasia.
Asia are tarile: Liban, Israel, Siria, Kuweit, Iraq, Arabi, Yemen, Oman, Emiratele Arabe Unite, Azerbaigian, Armenia, Turcia, Georgia, Rusia, Iordan, Kazastan, Afganistan,etc.
In comparatie cu alte continente, interiorul Asiei este format din munti,vegetatie… Centrul Asiei este format din Hmalaya platoul Tibetan si in jurul lor sunt patru platouri regionale(Siberia,Estul Chinei,Sudul Indiei,Peninsula Araba)

Clima:
Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului-de la padurea ecuatoriala pana la tundra Artica. In cea mai mare parte a Asiei este dominata de miscarea maselor Continentala, care traverseaza vestul Siberiei si prin nordul Pacificului.
Iernile sunt lungi si aspre ,verile sunt scurte si racoroase,precipitatiile anuale sunt mici. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si altor regiuni.
Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid,cu ierni aspre si veri foarte calde .Precipitatia anuala este mai putin de 230mm pe an.
Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonica care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii. Desi termenul de musonic este aplicat la toate climatele estice si sudice ale Asiei, adevaratul termen d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org