Referat - Budapesta

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
budapesta
Descarcari
289
Nota
0 / 10 - 0 voturi









BUDAPESTA





















LOCALIZARE

În centrul Europei la jumatatea drumului între Urali si Oceanul Atlantic. Budapesta capitala Ungariei, este situata de-a lungul Dunarii, in inima Bazinului Carpatic. Dealul Buda care reprezinta o treime din intreaga suprafata a orasului de 525 km², este situat pe bancul drept al Dunarii inconjurat de munti josi. Dealul János care are 529 de metri este cel mai inalt punct din Buda. De-a lungul Dunarii se intinde campia pe care se afla Pesta.



EVOLUTIE ISTORICA

În doua milenii pe malurile Dunarii au fost construite trei orase; ele se unesc si devin capitala Ungariei în 1873. În acele vremuri aceasta tara era de trei ori mai mare ca acum, dar nu era independenta, facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Acest bazin al Carpatilor este împartit în doua de Dunare: un peisaj de coline la vest si marea câmpie la est. Cele trei orase ale Budapestei: Obuda, de doua mii de ani, situata la nord de Buda; Pesta, oras neted milenar si Buda nascuta pe coline cu 750 de ani in urma. Constructia cetatii Budei a inceput in jurul anului 1300 si nu s-a terminat decat in secolul trecut. Pe vremuri aici se afla resedinta regilor Ungariei proveniti din casele regale Anjou, Luxemburg si Habsburg. Tot aici intalnim resedinta regelui Mathias intre 1458-1585. Dunarea este o frontiera culturala în interiorul Ungariei si al Budapestei: temperamentul locuitorilor Pestei difera de cel al cetatenilor din Buda.



POPULATIA

In 2001 populatia Budapestei era de 1.774.000 locuitori, care reprezinta 17% din populatie totala a Ungariei (10,5 mil loc). Femeile contribuie cu mai mult de jumatate la procentul pe varste avand 54% din totalul populatie. Analizand graficul de mai jos putem observa ca populatia Budapestei este in general una tanara, matura avand un spor natural pozitiv. Ungurii reprezinata cel mai mare grup etnic din capitala. Desi oficialitatile nu fac statistici referitoare la minoritati, rromi reprezinta 8% din p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org