Referat - Cracovia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
cracovia
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi









Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitala de voievodat,orasul-port,vizitat cu încântare de peste 4 milioane de turistieste unul din putinele locuri in care inestimabilele opere de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului razboi mondial.Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak,o capetenie tribala a locului,despre care legenda spune ca, dupa o lupta crâncena, a rapus , la poalele colinei pe care astazi se inalta cetatea Wawelun teribil dragon.
Istoria Cracoviei coboara cu peste 1000 de ani in urma,cand este atestata drept
Resedinta a episcopilor.In anul 1364 a fost infiintata aici prima universitate din Polonia „Universitatea Jagellona” la care s-au format personalitati de seama.
Astazi, Cracovia- considerat cel mai frumos oras din Polonia -isi adauga la blazonul indelungatei sale existente, atributul de „capitala a artei si tineretii”. In lunile mai-iunie, in timpul anualelor „ Zile ale Cracoviei”, are loc aici „Juvenalia”, un carnaval studentesc in care tinerimea universitara sustine examenul la ... talent si inovatie artistica.
Embleme ale regalitatii
Pe colina Wawel, situata deasupra Vistulei,se inalta cel mai frumos si cel mai vizitat complex arhitectonic apartinind fostei resedinte regale : Castelul Wewel si catedrala fortificata Wawelska.
Castelul Wawel, initial gotic, a fost transformat de catre Sigismund I, intre anii 1507-1536, intr-o resedinta regala impunatoare in stilul Renasterii.Intre secolele XIV-lea si al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidential al monarhilor polonezi, loc de incoronare si necropola a regilor. Astazi castelul adaposteste „Colectia Nationala de Arta”, alcatuita din tesaturi-tapiserii brodate cu fire de aur, pictura, ceramica, o impresionanta colectie de arme, precum si Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de incoronare a regilor polonezi si, poate lucrul cel mai insolit, o colectie de obicte orientale, dintre care cea mai remarcabila este colectia de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org