Referat - Dezastrul de la Cernobal

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
413
Etichete
dezastrul, cernobal
Descarcari
281
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dezastrul de la Cernobâl



Cernobâl este o localitate nelocuita din Ucraina situat în nordul tarii, în apropiere de granita cu Belarus.(regiunea Kiev, raionul Ivankiv). Orasul e situat lînga lacul de acumulare Kiev, la confluenta râurilor Pripiat si Nipru.Prima atestare documentara 1193. Deasemenea, la aprox. 10 km de oras se afla Centrala Atomoelectrica Cernobâl-Lenin, cu patru reactoare energetice nucleare de timp RBMK-1000, la unul dintre care, în noaptea din 26-27 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria energeticii atomice, cu urmari catastrofale atât pentru mediu, cât si pentru societate.



Regiunea or. Cernobâl. Foto de pe statia spatiala Mir în 1997



Pe data de 26 aprilie 1986 la ora locala 1 si 23 de minute, doua explozii au zguduit reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobal. Incendiul a durat zece zile si au fost raspândite cantitati de substante radioactive în atmosfera de 400 de ori mai mari decat cele inregistrate in urma bombardamentului atomic de la Hiroshima.


Autoritatile sovietice de la acea vreme au incercat sa ascunda dezastrul care a urmat, zeci de mii de muncitori ai centralei si cei aflati in apropiere murind in cateva saptamani in chinuri groaznice.


Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranta in cadrul caruia lucrurile au scapat de sub control datorita unei erori umane. S-a produs o explozie violenta iar scutul superior al cladirii, o constructie care cântarea 1.000 de tone, a fost pulverizat. Învelisul de grafit al reactorului a luat foc iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate la mai multi kilometri în atmosfera.


Dintre cei peste 40 de compusi si elemente radioactive eliberate in aer (circa 50 tone in total) cei mai activi si mai periculosi sunt dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) si produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 - care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 si 137 - care inhalat sau


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org