Referat - Fundul oceanic

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
314
Etichete
fundul, oceanic
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fundul oceanic
 
Constaterea ca Mauna Kea are inaltimea de 10 000 de metri fata de fundul marii este numai una din descoperirile emotionante pe care le-au obtinut cercetatorii in ultimii 50 de ani.
Datorita tehnicii moderne exista harti detaliate ,exacte despre intreg fund oceanic.Aceste harti au ajuns la stabilirea ca fundul oceanic este in expansiune.De exemplu oceanul Atlantic se largeste anual cu 2,5 centimetri socotind de la dorsala medio-oceanica.
In zona altor dorsale aceasta dilatatie este si mai mare,de exemplu pe cele doua laturi ale dorsalei Pacificului de est destinderea anuala poate ajunge la 12-16 cm.Oceanul in sine nu se mareste in asemenea masura ,deoarece placile ce formeaza fundul Oceanului Pacific se subduc in gropi oceanice adanci.
Cea mai surprinzatoare descoperire privitoare la fundul oceanic este varsta lui:nici rocile de baza si nici sedimentele nu sunt mai batrane de doua sute milioane de ani.Cea mai batrana roca de pe uscat in schimb are varsta de 4 miliarde de ani.
Unele roci de pe fundul marilor mai putin adanci au varsta de 200 de milioane de ani ,dar geologii considera aceasta parte a fundului ca parte a uscatului.denumirea lui este platforma continentala.
In unele locuri ,ca de exemplu in largul coastelor chiliene latimea acestei platforme este mica,abia ating 2 km,in alte parti este foarte larga .Marea Nordului se intinde pe toata platforma ei continentala,iar in largul coastelor Siberiei,langa Oceanul Inghetat ,platforma continentala se intinde 1200 km in mare.
Cele mai multe platforme continentale in mare au adancimea maxima de 200 de metri .Pe marginea lor exterioara o panta continentala se intinde pana la campia abisala,adica pana la fundul oceanului.
Campiile abisale,plate si uniforme de obicei se intind de regula se intind la o adancime de 4000-5000m sub nivelul marii ,fiind formate din basalt-o roca magmatica-acoperita de straturi de sedimente.Roca magmatica are o supraf


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org