Referat - Grotele Cango

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
299
Etichete
grotele, cango
Descarcari
186
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Grotele Cango

Un taram fantastic de calcar a fost creat in bezna subpamanteana de eterna picurare a apei

ADUSE LA LUMINA Grotele Cango sunt astazi iluminate electric, revelandu-se astfel splendidele si straniile formatiuni calcaroase ingropate de milenii in strafundurile pamantului.

ALB STRALUCITOR O stalagmita alba asemenea unui metal incandescent a fost ,,ocolita’’ de oxizii de fier ce nuanteaza formatiunile din jur.

Una dintre cele mai spectaculoase creatii ale Naturii se afla sub muntii Swartberg din Africa de Sud: o lume intunecata de formatiuni calcaroase, lacuri stranii, puturi adanci si tuneluri de legatura. Acest taram al stralucirilor de cristal constituie una dintre cele mai variate serii de pesteri subterane: Grotele Cango.
In interior, coloanele stalagmitelor se ridica spre plafonul din care ,,curg’’ stalactite fragile. Formatiuni bizare arunca umbre deformate pe peretii patati cu rosu si portocaliu de oxizii de fier. Coloane rasucite se aduna in manunchiuri dense si ,,perdele’’ dungate se infoaie in falduri delicate.
Siluetele stranii de calcar din Grotele Cango au fost create, milimetru cu milimetru, in peste 150 000 de ani, de picurul apei prin fisurile umplute cu calcit, o forma cristalizata de creta.
Traseur serpuitor strabate o incapere dupa alta, cu nume precum Sala Tronului, Padurea de Cristal sau Sala Curcubeului, sintagme ce descriu cele mai distintive formatiuni interioare. Camera Nuptiala contine un grup de stalagmite ce seamana destul de bine cu un pat cu baldachin.

Acul Cleopatrei
..................................................................................................

Aceasta minune a Naturii a fost descoperita in 1780, cand un om ce mana o cireada a dat peste intrarea in seria de grote. Insotit de opt sclavi cu torte aprinse, stapanul omului, un fermier pe nume Van Zyl, a intrat intr-o sala uriasa, de 100 m lungime si 15 m inaltime. Aici, o stalagmita numita azi Acul Cleopatrei se inalta pana la 9 m in aer.
In anii 1


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org