Referat - Grupa raurilor nordice din Romania

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
370
Etichete
grupa, raurilor, nordice, din, romania
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi






GRUPA RÂURILOR NORDICE




Tisa superioara dreneaza toti afluentii care isi culeg izvoarele de pe versantii vestici ai Carpatilor Padurosi (U.R.S.S.) si ai Muntilor Maramures, din nordul Muntilor Rodnei si Lapusului, precum si numeroasele pâraie nordice si estice care sosesc din eruptivul Oas – Gutai - Tibles. Toate râurile graviteaza spre depresiunea tectonica a Maramuresului, considerata ca o adevarata piata de adunare a apelor.
Tisa se formeaza din unirea a doi afluenti –Tisa Neagra si Tisa Alba –din Carpatii Padurosi. La iesirea din munti, râul primeste din stânga pe Viseu. De aici Tisa formeaza pe o distanta de 62 km granita naturala intre tara noastra si Ucraina.
In privinta regimului hidrologic Tisa reprezinta tipul de regim carpatic, având volumul maxim de scurgeri in luna aprilie si minime in timpul iernii.
Afluentii Tisei superioare strabat in cursul lor una dintre cele mai pitoresti regiuni ale tarii – Depresiunea Maramuresului, Viseul si Iza, râuri surori, care curg aproape paralel, având directia SE-NV , dreneaza prin bazinele lor întreaga depresiune. Clina vestica a Muntilor Maramuresului si nordul Rodnei ii apartine in întregime Viseului, iar clina nord-estica a muntilor Oas – Gutai – Tibles este drenata de Sapanta si Iza cu afluentii din stânga ei.









SISTEMUL VISEU
Bazinul hidrografic este strajuit in est si sud de Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei. Intre cele doua masive se întinde de la vest la est culoarul tectonic Viseu – Bistrita, ce se îngusteaza rapid spre obarsiile râului. Cursul superior este dezvoltat simetric din ambele parti, iar in aval de Moisei devine asimetric.
Viseul izvoraste din sud-estul Muntilor Maramures de sub vârful Cornu Nedeii, de la 1693 m altitudine, in apropiere de pasul Pristop, curge pe directia est-vest, apoi isi schimba cursul spre nord-vest. Suprafata bazinului este de 1606 km2 , cu o lungime de 80 km. Regiunile de munte ocupa 67% din supraf


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org