Referat - Rapa Nui

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
310
Etichete
rapa, nui
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rapa Nui

Rapa Nui, o insula cu suprafata de 170 km2 , aproape complet defrisata, este cea mai singuratica regiune locuita din intreaga lume.* Intreaga insula este in prezent un monument istoric, acest lucru datorandu-se intr-o oarecare masura statuilor de piatra, numite moai, ce se gasesc pe insula. Statile sunt vestigii ale unei civilizatii care candva fremata de viata.
Sculptati din roca vulcanica, unii moai sunt ingropati atat de adanc incat li se vad doar capetele lor uriase. Marea majoritate a statuilor au ramas netermainate prin carierele de piatra sau sunt imprastiate pe strazile antice, ca si cum muncitorii si-ar fi aruncat uneltele si ar fi lasat totul balta. Cele aflate in pozitie verticala variaza: de la simple statui la randuri formate din cate 15 statui asezate cu spatele spre mare. Este lesne de inteles ca, mult timp moai-i i-au nedumerit pe vizitatori.
Stiinta a inceput sa dezlege nu numai misterul moai-lor, ci si misterul in care a fost invaluit motivul pentru care a apus civilizatia candva infloritoare ce i-a faurit. Sa trecem in revista cateva ascpecte importante din istoria insulei.
Relatarea incepe cu anul 400 e.n. Insula nu adapostea o mare varietate de plante, dar era acoperita cu paduri de palmieri, cu Triumfetta semitriloba, si cu arbori sofora, precum si cu arbusti, plante erbacee, ferigi si iarba. In aceasta zona singuratica traiau cel putin sase specii de pasari terestre, printre care se numarau pasari de prada de noapte, starci, papagali, precum si pasari din familia rarelor. De asemenea, Rapa Nui (Insula Pastelui) a fost “cel mai important loc de inmultire a pasarilor marine din Polinezia si probabil din tot Pacificul ”.
Arheologia si paleontologia se concentreaza asupra unor chestiunicum ar fi locuintele, uneltele,moai-i si ramasitele animalelor folosite ca hrana. Istoria insulei Rapa Nui este consemnata cu hieroglife, care sunt greu de descifrat, iar informatiile referitoare la e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org