Referat - Scotia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
scotia
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Scotia

Cimpoaie,Fantome si Whisky
Scotia este o tara bogata în vechi castele, în forturi si orase istorice. Este tara legendelor animiste si a fantomelor care bântuie prin castele ca Glamis, Fivye si Barnbougle, prin Insulele Skye si prin multe alte locuri. Este, de asemenea, si un paradis al pescuitorilor de somon, al jucatorilor de golf si al degustatorilor de whisky. În acest teritoriu situat în nordul Marii Britanii, elementele peisajul englez (câmpurile, gardurile din piatra, parcurile) se regasesc întru totul. În acelasi timp, în peisajul scotian se conserva un caracter ceva mai salbatic, influentat desigur si de climatul specific, care, aici, este mult mai aspru.
Scotia are o suprafata de 78.772 km2 si o populatie de aproximativ 5,2 milioane de locuitori. Lipsa de uniformitate în raspândirea populatiei si densitatea scazuta a ei sunt, de asemenea, caracteristice acestui spatiu, fiind, puternic influentate de conditiile naturale si istorice. Populatia Scotiei a scazut mult din cauza emigrarilor din seccolele al XIX-lea si al XX-lea, spre SUA si Canada, sau spre Australia si Noua Yzeelanda (între 1841-1921 au emigrat 1.850.000 de scotieni, iar între 1921 si 1931, 390.000).
Tinuturile de sus
Scotia poate fi împartita în trei regiuni în care particularitatile reliefului si ale activitatii umane sunt distincte: Southern Uplands, Central Lowlands (cu o mare densitate de populatie, bogata în minereuri si cu o agricultura prospera, centrul vietii urbane si industriale) si magnificul Highlands, carora li se adauga Shetland si Arhipeleagul Orcade.
Southrn Uplands sunt alcatuite din dealuri domoale, acoperite cu ierburi, din loc în loc iviindu-se stânci colturoase. Vârfurile dealurilor sunt în general lipsite de vegetatie, însa versantii sunt acoperiti de
Ierburi, ceea ce favorizeaza cresterea orilor si a vitelor. Peisajul este foarte asemanator celui englez, parcelele fiind delimitate de garduri din piatra.
Central Lowlands este traversata de vaile râurilo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org