Referat - Teheran

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
303
Etichete
teheran
Descarcari
189
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sevcenco Delia cl-X-a A


TEHERAN

Tara : Iran
Populatia : 5 447 000 locuitori.
Suprafata : 283 kmp.
Densitatea : 19 318 loc/kmp
Functia administrativa : capitala.

Este asezat in partea de nord a tarii, la circa 100 km sud de Marea Caspica, intr-o regiune apartinind Podisului Iran, la marginea unei zone nisipoase, aride, la o altitudine care oscileaza intre 1 200 si 1 700 m, nu departe de culmile Muntilor Elburz dominate de varful Damavand.
Orasul a fost fondat in sec 12, iar unele izvoare il considera chiar mai vechi, din sec 9; distrus de mongoli la inceputul sec 13, este reconstruit, devenind un important centru comercial, ales capitala a Persiei in 1786 de Agha Muhamed Khan, primul sah al dinastiei Kadjarilor. In 1935 Persia isi schimba numele in Iran, mentinind-usi capitala la Teheran.
Ca majoritatea asezarilor multiseculare si Teheranul a fost aparat de ziduri puternice care i-au imprimat, ulterior pe parcursul dezvoltarii, o forma rectangulara in cadrul careia se disting aspecte arhitectonice diferite. Astfel considerand orientativ axa marelui bulevard care strabate orasul de la vest la est, ca o prelungire a autostrazii ce uneste aeroportul cu metropola, marginita de edificii moderne, intrerupta de o imensa piata, se poate observa cu usurinta ca la nord de aceasta axa, domina constructiile moderne.Aici sunt blocuri cu 15-20 de etaje, separate de bulevarde largi, insotite de spatii verzi,de parcuri, vile elegante, edificii destinate unor societati comerciale, banci, sedii ale diverselor firme, resedintele diplomatilor acreditati in capitala iraniana. Arhitectura este dominata de stilul occidental si mai putin de cel oriental. La sud de aceasta artera stradala sunt mai ales cladiri in stil oriental, cu un etaj sau doua, din caramida arsa sau nearsa, din piatra, cu acoperisurile in forma de cupola. Aici se afla multe inteprinderi industriale, ateliere mestesugaresti printre stradutele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org