Referat - America de Sud

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
769
Etichete
america, sud
Descarcari
292
Nota
0 / 10 - 0 voturi

America de Sud

Informatii generale
Din punct de vedere al suprafetei,America de Sud se situeaza pe un onorabil loc 4,cu o suprafata de 17.820.900 kilometri patrati sau mai bine spus,12% din suprafata Terrei.
Se intinde de-o parte si de alta a Ecuatorului si a tropicului Capricornului si este legata prin ismul Panama de America Centrala si America de Nord.
Continentul se extinde in lungime pe 7.400km,incepand din Nord, de la Mare Caraibelor si pana in Sud, la capul Horn.Latimea maxima de 5.160km, este atinsa intre Ponta do Seixas, pe coasta braziliana a Atlanticului, si Punta Parinas, pe coasta peruana a Pacificului.
Relieful
Relieful este variat, cu munti, podisuri, dealuri si campii.Este dispus sub forma unor fasii aproximativ paralele, cu munti in Vest, podisuri in Est si campii in Centru.
Principala ramura muntoasa a Americii de Sud o constitue Muntii Anzi.Altitudinea maxima se afla in varful Aconcagua(6960m).Din Muntii Anzi izvorasc numeroase rauri:Marafion,Rio Salado,Rio Colorado,Rio Negro,Pilcomayo,Mamore.
In zona muntilor Anzi, putem gasi si cativa vulcani cum ar fi:Chimborazo(6310m),Cotopaxi(5897m).
Campiile din America de Sud:Campia Amazonului,Campia La Plata, mai extinsa fiind cea a Amazonului.
Campia Amazonului este cea mai mare campie din America de Sud, si se extinde in:Peru,Columbia,Venezuela,Guyana,Suriname,Guyana Franceza si Brazilia.Este strabatuta de Amazon si multi dintre afluentii sai:Rio Negro,Rio Blanco,Japura,Madeira,Putumayo.
Campia La Plata este situata pe locul 2 in topul celor mai intinse campii ale Americii de Sud, si se intinde pe suprafata Argentinei,Paraguay-ului,Uruguay-ului si a Braziliei.Este strabatuta de urmatoarele rauri:Paraguay,Rio Negro,Rio Colorado ,Rio Salado.
In America de Sud, podisurile se gasesc in partea Central-Estica si mai importante sunt doua:Podisul Braziliei si Podisul Guyanelor.
Podisul Braziliei este cel mai mare podis din America de Sud, ce se intinde in Brazilia, pe aproximativ 90% din


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org