Referat - Arhiducele Franz Ferdinand

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
arhiducele, franz, ferdinand
Descarcari
314
Nota
0 / 10 - 0 voturi


























Arhiducele Franz Ferdinand
Arhiducele Franz Ferdinand , printul mostenitor al Austro – Ungariei si sotia sa , Sofia de Hohenberg , sositi în Bosnia cu ocazia manevrelor de vara ale armatei austro-ungare , pe timpul desfasurarii ceremoniei de primire ce a avut loc la primaria orasului Sarajevo , au fost asasinati de catre Gavrilo Princip , nationalist sîrb , (“Atentatul de la Sarajevo “) , pretext folosit de Puterile Centrale pentru declansarea primului razboi mondial . Evenimentul a “surprins” cercurile guvernamentale austro-ungare care si-au “pierdut capul” , cu toate ca familia imperiala nu a fost prea “emotionata” din cauza lipsei de simpatie pentru conceptiile liberale ale mostenitorului la coroana imperiala . Atitudinea s-a concretizat în organizarea unor funerali de “clasa a treia” , fara a se declara doliu national , Viena ramînînd “Viena valsurilor” . De aceea , a ramas o enigma faptul ca atît autoritatile militare , cît si cele civile si administrative din Sarajevo nu au luat nici o masura pentru a evita orice încercare de atentat .”

Razboiul României declarat în vara anului 1916 , pentru eliberarea provinciilor istorice românesti – Ardealul , Banatul , Crisana , Maramuresul si Bucovina – de sub cotropirea monarhiei dualiste austro – ungare , ca razboi just , national , a fost purtat de întregul popor român . Mobilizarea decretata în seara zilei de 14/27 august 1916 , cînd s-a trimis la Viena declaratia de razboi a româniei catre Austro – Ungaria , a fost însotita de un entuziasm de nedescris . Chiar în noaptea decretarii mobilizarii , conform planului de operatiuni , dinainte stabilit , trupele române de acoperire au trecut Muntii Carpati , înaintînd pe toata întinderea zonei muntoase de la Dorna si pîna la Orsova .
În scurt timp de la intrarea României în razboi , armatele române au izgonit armatele austro-ungare din Brasov , Fagaras , Sfîntu Gheorghe si din alte locali


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org