Referat - Franz Kafka - Biografia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
477
Etichete
franz, kafka, biografia
Descarcari
358
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Franz Kafka - Biografia



La 3 iulie 1883 se naste, la Praga, Franz Kafka, primul copil din sase al negustorului înstarit Hermann Kafka, originar din satul Wossek din Cehia de sud si al Iuliei Lowy, a carei familie numara rabini, medici si figuri de neconformisti, înclinati spre visare si aventura. Franz mosteneste caracterele familiei materne.
Dupa învatamîntul primar în limba germana, Kafka îsi continua studiile la liceul Alstädter Deutsches Gymnasium, cel mai sever liceu din Praga de odinioara. În timpul scolaritatii asista la declansarea animozitatilor nationale chiar printre copii. Se considera ateu si socialist.

În amintirea colegilor sai, imaginea lui Kafka este a unui adolescent retras, rezervat, timid, dar prietenos, blînd si serios. Îsi începe studiile universitare, atras întîi spre chimie de influenta lecturilor stiintifice, apoi spre germanistica, dar dupa cîteva luni, supunîndu-se vointei paterne, studiaza dreptul.

Pasionat de literatura si filozofie, Kafka asista la conferinta despre Schopenhauer a unui coleg, Max Brod, tinuta la o asociatie studenteasca; prietenia care se înfiripa va fi durabila si fructuoasa pentru posteritate; Brod, care i-a pastrat si publicat manuscrisele dupa moarte, facându-l cunoscut printr-o serie de scrieri notabile, l-a încurajat de la început sa scrie si sa publice, uneori smulgîndu-i manuscrisele din mîna. În Biografia sa, Brod scrie despre aceasta perioada: “Gusturile sale intelectuale nu mergeau spre pretentios, bolnavicios, bizar, grotesc, ci spre tot ce e mare, sanatos, simplu si solid cladit, ce ajuta omul sa se purifice si sa se regenereze”. Astfel respinge avangardismul epocii, decadentismul si pe “grotestii” praghezi. Lecturile sale de predilectie fiind Hebbel, Grillparzer, Byron, Amiel, apoi Hamsun, Hoffmansthal, Th. Mann, Flaubert, Stendhal, Stifter, Hesse, mai tîrziu Dostoievski, Tolstoi, Strindberg.
Din relatarea lui Brod reiese si ca tînarul Kafka era destul de sportiv, nicidecum fricos cînd era vorba s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org