Referat - Ciulinii Baraganului

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1153
Etichete
ciulinii, baraganului
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CIULINII BARAGANULUI

Panait Istrati



A aparut in anul 1928 si este capodopera în proza a lui Panait Istrati. Scriitorul este disputat de cele doua literaturi: literatura franceza si literatura româna, scriind în limba lui Moliere si a lui Victor Hugo, Panait Istrati a intrat intr-o cultura de valoare europeana. In anul 1923, dupa publicarea volumului Kira Kiralina, Panait Istrati a primit elogii calduroase în prefata si a avut parte si de aprecieri ascutite. Totusi, criticul Henri Baibusse, considera ca opera lui Panait se caracterizeaza prin vitalitate si atractie.
Cartea începe cu o dedicatie programatica fiind dedicata celor 11000 de tarani români care au fost omorâti în timpul rascoalei din 1907.Ar fi gresit sa se considere aceasta carte, o carte a copilariei, eroul Matache rememorându-si copilaria, în acest sens el seamana cu Darie din romanul ’’Descult’’ de Zaharia Stan.
Romanul ’’Ciulinii Baraganului’’ este considerat însa roman care prezinta prima viziune istorica asupra rascoalei din 1907.
Titlul romanului este unul simbolic, ’’ciulinii’’ au valoare de simbol :
-simbol vegetal
-simbol spiritual
-simbolul miscarii asupra inertiei
-simbol protestatar
-simbolul rememorarii amintirilor
Ciulinii sunt un simbol vegetal. Ei cresc vara chiar si atunci când este cald. Toamna vântul spre miazazi venind dinspre Rusia, Muscalul ii sufla din toate partile. Se da o lupta intre om care vrea sa munceasca pamântul arid si sterp si ciulinii vatamatori si inutili.
Ciulinii reprezinta simbol spiritul, reprezinta specificul acestor locuri unde chiar si apa lipseste. Scriitorul face o analogie intre ciulinii inutili si mari cat o ’’damigeana’’ si oamenii agresivi. Eroul Matache îsi rememoreaza viata. Îsi aminteste astfel ca familia lui este originara din Oltenia si venisera în speranta unui trai mai bun lânga o balta din apropierea Dunarii.
Tatal sau, M


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org