Referat - Ciuma ajunge in Europa

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
330
Etichete
ciuma, ajunge, europa
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciuma ajunge in Europa





In cativa ani, cel putin un sfert din populatia Europei a disparut de pe suprafata pamantului. Multi dintre cei care au trait pe vremea cand Moartea Neagra a bantuit Europa, au crezut ca a venit sfarsitui lumii.

Boala numita candva "Moartea Neagra" sau "Ciuma" a creat mare panica in Europa, si nimeni nu se putea simti in siguranta. Durerile ingrozitoare de cap, transpiratia si frisoanele erau principalele simptome. Totusi mai era ceva ce ii deosebea pe cei care sufereau de ciuma, de cei care aveau doar febra mare: in zona axilara, pe git, si eventual in zona inghinala apareau niste umflaturi pline cu puroi, asa zise buboane; la inceput erau de culoare roz, apoi purpurii, iar in final negre, putand ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau in chinuri groaznice.

Ciuma ajunge in Europa
Primele semnalari despre aparitia ciumei in Europa dateaza din 1347. In octombrie in acel an s-au intors 12 corabii italiene pe Marea Neagra, debarcand in portul Sicilian Messina. Echipajul si calatorii au ajuns slabiti, unii dintre ei fiind morti, altii pe moarte. Martorii oculari nu-si puteau explica motivul.

Pana in zilele noastre misterul a fost dezlegat. Pe vase, pe langa oameni, mai erau si sobolani, ca de altfel pe orice alt vas. Cand vapoarele au ajuns la destinatie, sobolanii "calatori" s-au imprastiat printre sobolanii de pe uscat, s-au infestat cu puricii purtatori de bacteriile raspunzatoare de boala, dupa care s-au intors pe vapoare. Puricii ce se hraneau cu sangele sobolanilor le-au transmis ciuma. Cand sobolanii au inceput sa moara din cauza bolii, puricii au cautat alta sursa de sange, in cazul acesta - oamenii. Apoi s-a imbolnavit si echipajul vaporului. Pe corabiile ajunse la Messina au mai existat probabil sobolani infectati, care au imprastiat boala dupa ce au parasit vasul.

Orasele murdare si aglomerate de port din Europa au asigurat un mediu de viata extraordinar pentru sobolani


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org