Referat - Frederic Chopin

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
326
Etichete
frederic, chopin
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Frederic Chopin


Avand un suflet sensibil si nobil Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic; compozitiile sale cu o tonalitate personala au avut un efect determi¬nant aproape o jumatate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian, acestea fiind preferate si azi in programele de concerte.

Cand auzim de Chopin de regula ne vine in minte un singur instrument muzical: pianul. Cu toate ca niciodata nu i-a placut sa dea concerte, aparand doar de 30 de ori in fata publicului, ca pianist era mai bun decat multi virtuozi ai secolului al XIX-lea. A contribuit foarte mult la schimbarea muzicii pentru pian. Prietenul sau Robert Schumann caracteriza compozitiile cu stil novator ale lui Chopin drept "lovituri de tun ascunse intr-un buchet de flori".

Copilaria din Polonia
Tatal lui Frederic a parasit Franta inca in tinerete si s-a stabilit in Polonia, unde a cunoscut-o pe Justyna Krzyzanowska, cu care s-a casatorit in 1806. Viitorul compozitor s-a nascut in Zeiazowa Wola, un sat mazovian langa Varsovia. Dupa registrul starii civile din biserica satului, s-a nascut la data de 22 februarie 1810, dar dupa afirmatia mamei sale a vazut lumina zilei in 1 martie. A avut trei surori - Ludwika, Izabela si Emilia - cu care si-a petrecut copilaria fericita.

Frederic a fost un copil minune. Desena caricaturi, scria poezii - si fara o pregatire formala - canta la 4 maini la pian cu sora sa, Ludwika. La varsta de 6 ani a luat primele lectii de pian de la un profesor local, care i-a facut cunoscut repertoriul clasic german, mai ales compozitiile lui Johann Sebastian Bach. Improviza cu placere, iar la varsta de 7 ani, in 1817, a realizat prima compozitie, o poloneza. Tanarul compozitor a fost desemnat cu mandrie de presa poloneza drept un geniu. Vestea s-a raspandit cu repeziciune printre melomani si a fost coplesit cu invitatii de a concerta in fata publicului. Debutul sau concertistic a avut loc la varsta de 8 ani.

De la varst


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org