Referat - Ludovic Al XIV

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1851
Etichete
ludovic, xiv
Descarcari
583
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ludovic al XIV-lea a dominat scena europeana în vremea sa. Autoritatea “Regelui Soare”, palatul din Versailles si razboaiele sale au completat maretia uluitoare, dar costisitoare, a acestuia.
Ludovic al XIV-lea s-a nascut când Franta devenise în locul Spaniei cea mai mare putere europeana. Acesta forta mostenita
l-a ajutat pe Ludivic sa devina cel mai mare si cel mai admirat rege al vremii. El a urcat pe tron în 1643, la vârsta de 4 ani, cu câteva zile înainte ca armata franceza sa-i învinga pe spanioli, odinioara invincibili, la Rocroi. În 1648, Razboiul de 30 de ani s-a încheiat în favoarea Frantei, însa razboiul cu Franta a continuat.
Între 1648 si 1653, Franta a fost zguduita de o serie de razboaie civile cunoscute sub numele de Fronde. Cauza lor erau resentimentele nobilimii si ale altor grupuri fata de monarhia centralizata, care le rapise acestora o mare parte din putere. În aceasta perioada agitata, tânarul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili si a crescut cu gândul de deveni adevaratul stapân al statului. Mai târziu, Ludovic declara: “Statul? Statul sunt eu.” El a patronat o lunga perioada arta si literatura, care îl slavea ca “Regele Soare”.
Una din realizarile cele mai importante ale lu Ludovic a fost construirea unui palat imens la Versailles, care gazduia întreaga curte regala. Ludovic a domnit în acest palat înconjurat de o splendoare ceremoniala care-I accentua maretia. Însa, Versailles avea si scopuri politice. Era departe de Paris, astfel locitorii acestuia nu mai puteau ameninta monarhia, cum facusera în timpul frondelor. Prin atragerea marilor nobili la curte si încurajarea acestora de a concura pentru atentii si favoruri din partea regelui, Ludovic îi tinea su supraveghere si le înabusea ambitiile politice. Pe masura ce prestigiul lui Ludovic crestea, Versailles devenea un model pentru palatele Europei, iar clasele prilegiate de pretutindeni au adoptat limba si cultura franceza.
În 1688 trupele lui Ludovic au invadat Palatinatul din Germania. Pentru a se opune expansiunii franceze, a luat nastere o alianta europeana. În Razboiul Ligii de la Augsburg (1689-1697), armata franceza si-a dovedit maiestria, însa opt de lupta nu au adus nici un rezultat clar, Franta suferind imens.
Un conflict si mai devastator a urmat dupa patru ani. Dupa îndelung-asteptata moarte a regelui spaniol Carol al II-lea, care nu avea mostenitori, habsburgii austrieci si burbonii – dinastia lui Ludovic – au devenit principalii pretendenti la tron. Fostele întelegeri teritoriale au fost încalcate iar Ludovic a decis sa riste acceptând mostenirea spaniola în numele nepotului sau, Filip de Anjou. Aceasta a generat o noua coalitie europeana si a declansat razboiul pentru succesiune în Spania (1701-1714).
De aceasta data, Franta a suferit înfrângeri grave, fiind pe punctul de a fi cucerita. În cele din urma dezacordurile dintre aliati au dus la întelegeri în urma carora Filip devenea regele Spaniei, desi posesiunile europene ale Spaniei au trecut la habsburgii austrieci. Pretul a fost mare, deoarece razboiul a ruinat Franta, iar o putere rivala – Marea Britanie – si-a facut aparitia. Însa ludovic nu era preocupat de consecinte. Regele Soare a murit în 1715, la vârsta de 76 de ani.
Date importante:
1643 - Încoronarea lui Ludovic al XIV-lea
1648 - Sfârsitul razboiului de 30 de ani
1659 - Sfârsitul razboiului franco-spaniol
1667-1668 - Razboiul de devolutie
1672-1678 - Razboiul împotriva olandezilor
1681 - Ludovic se muta cu întreaga curte la Vesailles
1685 - Revocarea Edictului din Nantes
1688 - Invazia franceza asupra Palatinatului
1689-1697 - Razboiul Ligii de la Augsburg
1701-1714 - Razboiul pentru succesiune în Spania
1715 - Moartea lui Ludovic al XIV-lea
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org