Referat - Predealul II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
325
Etichete
predealul
Descarcari
185
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Predealul II

"Carpatii unesc si sudeaza partile componente ale unui TOT care formeaza Romania.Nu poate exista forma mai propice si mai ideala pentru dezvoltarea unei existente Nationale decat aceea pe care au creat-o romanii in decurs de milenii prin asezarile lor dintre Tisa, Dunare, Marea Neagra si Nistru, plecand din bastionul alpin al Transilvaniei, nucleul vietii romanesti, INIMA ROMANISMULUI."
PREDEALUL este o gigantica fortareata naturala, a carei frunte este permanent brazdata de lumina, de pasii bajeniilor noastre, de nevoia de a fi aici in inima Carpatilor, indiferent de directia invaziilor, alaturi de Bucegi, Postavarul, Piatra Mare si Garbova.In anul 1916 localitatea Predeal constituia cea mai importanta poarta rutiera si feroviara din Carpati a Romaniei spre imperiul Austro- Ungar, in care alaturi de alte teritorii era incorporata cu forta si Transilvania- stravechi pamant romanesc mostenit de la daci si romani.
Batalia Predealului, prin dimensiunile, modul de desfasurare si urmarile ei, ramane in istoria militara a poporului roman o lectie vie de ceea ce inseamna spiritul de sacrificiu al soldatului, o scoala de razboi pt. cadrele militare de comanda, un model de doctrina militara aplicata, o lectie pt. licee si facultati, dar si un mare semn de intrebare pt. guvernantii tarii din toate timpurile.Cei peste 30 de mii de romani morti, raniti si disparuti in pasul Predeal, in perioada 9-25 octombrie 1916, acuza si astazi natiunea romana de inceperea unui razboi insuficient pregatit si asigurat tardiv declansat, lipsit de fermitate in conducere si slab sustinut de initiatorii lui Antanta.In Predeal si imprejurimi intalnim la tot pasul locuri sfinte legate nemijlocit de luptele duse pt. apararea orasului, in care s-au jertfit mii de militari romani.Predealul este plin de locuri incarcate de istorie, peste care pasim nepasatori si nestiutori, lucru care se transmite din pacate din generatie in generatie.
Predealul este zona muntoasa und


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org