Referat - Sistemul informational al managementului

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
503
Etichete
sistemul, informational, managementului
Descarcari
278
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul informational al managementului
Procesul managerial este înteles, în primul rînd,ca un proces de folosire a informatiei, actul conducerii reaiizîndu-se în cadrul ciclului:
INFORMATIE —> DECIZIE —> ACTIUNE
Momentul central al acestui proces îl reprezinta luarea deciziei. Adoptarea acesteia genereaza informatia decizionala care, transmisa la executanti, se traduce în actiuni de productie propriu-zisa.
Sistemul managerial al oricarei societati poate fi privit ca retea de informatii, de comunicari orizontale si verticale în cadrul careia compartimentele, personalul de conducere si personalul condus reprezinta nodurile retelei. lata de ce, pe structura organizatorica, sistemul managerial trebuie sa foloseasca un sistem informational adecvat si eficient.
Deoarece managementul înseamna în primul rînd informatie si comunicare, se poate fundamenta folosirea informatiilor ca metoda.
Sub acest aspect (si nu strict ca subsistem) sistemul informational al managementului poate fi definit ca sistem manual sau computerizat, proiectat si aplicat cu scopul de a furniza managerilor de la toate nivelurile si functiile informatiile parvenite din sursele interne si externe organizatiei, pentru comunicarea si utilizarea acestora în adoptarea de decizii eficiente în activitatile de previziune, organizare, coordonare si control, conform competentelor specifice.
În acest context, ca "sistem de management" sau doar ca "tehnica" în etapa de luare a deciziei, sistemul informational al managementului prezinta urmatoarele caracteristici:
- se bazeaza pe o circulatie verticala a informatiilor (de exemplu, între subordonati si conducatori);
- este alcatuit dintr-o multitudine de subsisteme care furnizeaza informatii de la cele curente, operative, pîna la cele strategice;
- subsistemele componente sînt astfel coordonate st integrate, încît formeaza un tot unitar;
- necesita o baza de date bine pusa la punct, actualizata si structurata astfel încît sa permita accesul rapid al


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org