Referat - Fertilizante azotate

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
342
Etichete
fertilizante, azotate
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi






REFERAT

Intoxicatii cu fertilizante azotate














Maftei George
Gr. 3405










Fertilizante azotate


Odata cu intensificarea sistemelor de crestere a devenit necesara fertilizarea adecvata a pasunilor pentru a obtine un nivel sporit al recoltelor si productiilor animaliere.
În ultimii ani s-au raportat deseori fenomene precum: mortalitatea in stoc, scaderea sporului de crestere si o lipsa a tolerantei pasunatului intensiv. O parte din aceste efecte adverse se datoreaza cantitatilor crescute de azot din plante.
Studiile arata ca aplicarea de peste 50kg N/ha în anumite perioade ale anului poate duce la un nivel de azot în plante de 4-5,4% (25-34/% PB) si un nivel al nitratilor de 0,9-1%. Aceste niveluri crescute depasesc atât necesarul de azot al plantelor cât si pe cel al animalelor. Mai mult decât atât aceste niveluri mari sunt potential toxice pentru rumegatoare.
Radacinile plantelor absorb azotul din sol in cea mai mare parte sub forma de nitrati. În mod normal nitratii din plante sunt convertiti rapid în aminoacizi de enzimele nitrat reductaze. Acest proces necesita energie solara, o anumita cantitate de apa, nutrienti si o temperatura favorabila. Factorii de stres care pot actiona asupra plantelor întrerup conversia nitratilor în proteine si acestia se acumuleaza în plante. În general plantele tinere au un continut mai mic in nitrati care tinde sa creasca spre maturitate.
Pe timp de seceta furajele au cel mai ridicat continut în azot deoarece radacinile îi absorb continuu din sol iar temperaturile ridicate inhiba conversia lor în aminoacizi. Acest nivel se va mentine 3-7 zile dupa începerea ploii. Lipsa umiditatii solului va împiedica capacitatea de absorbtie a radacinilor dar la prima ploaie acestea vor absorbi rapid nitrati în exces.
Furajele bogate în azot sau recoltate de pe terenuri fertilizate frecvent se recomanda a fi însilozate ti nu administrate proaspete deoarece procesele d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org