Referat - Leucemii

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
400
Etichete
leucemii
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Leucemii – boli tumorale ale sistemului hematopoetic caracterizate prin proliferare blastomatuasa a celulelor sangvine si lezarea maduvei oaselor. Se manifesta prin dereglarea procesului de maturizare si de diferentiere a celulelor sangvine, înmultirea intensa a acestora în toate organele hematopoetice, sporirea numarului de leucocite într-un mm³ de sînge pîna la sute de mii (norma fiind de 6 – 8 mii), aparitia în sînge circulant a formelor nemature de leucocite (mielocite, mieloblasti, limfoblasti s.a).
Meteologia si patogenia leucemiile înca nu sînt complect stabilite. Prezinta interes unele teorii privind etiologia leucemiilor (de pilda, chimica, virotica, genetica, a radiatiei ionizate s.a). Clasificarile moderne a le leucemiei au la baza particularitatile morfologice, citochimice si cariologice ale celulelor sangvine nediferentiate. Leucemiile pot fi acute si cronice, însa durata lor nu pot servi drept criteriu de clasificare.

Leucemiile acute – se caracterizeaza prin stagnarea procesului de maturizare a celulelor sangvine chiar la primul stadiu de dezvoltare al acestora. În sînge apare în numar mare celule sangvine nemature nediferentiate, de exemplu, nieloblasti, limfoblasti, eritroblasti, megacarioblasti, monoblasti s.a. În functie de tipul de celule nemature, a caror proliferare predomina în sistemul hematopoetic, se deosebesc respectiv urmatoarele leucemii acute: mieloblastica, megacarioblastica, limfoblastica, monoblastica, mielomonoblastica s.a.
Toate leucemiile acute încep, de obicei, cu indispozitie si slabiciune generala parent nemotivata, uneori cu sufocare, ameteli; pielea devine palida, apar hemoragii nazale, ganglionii limfatici, ficatul si splina se maresc; în sînge apar leucocite nediferentiate (metaplazie bleastica), scade considerabil numarul de eritrocite mature si de trombocite. Boala progreseaza pe zi ce trece.

Leucemii cronice – se caracterizeaza prin dereglarea partiala a procesului de maturizare si diferentiere a elementelor f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org