Referat - Medicul si colectivul

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
543
Etichete
medicul, colectivul
Descarcari
312
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Medicul si colectivul

În conditiile de azi fiecare medic lucreaza într-un colectiv, mai mare sau mai mic, care îndeplineste sarcina de importanta statala: ocrotirea sanatatii oamenilor. Realizarea cu succes a acestei sarcini este asigurata de controlul si responsabilitatea reciproca a intregului colectiv si a fiecarui membru al lui in parte.
Dezvoltarea continua a stiintei si tehnicii medicale, diferentierea si specializarea diferitelor tiputi de asistenta medicala fac sa creasca importanta principiului colectiv de acordare a ajutorului medical. Un chirurg oricit de experimentat, nu poate sa activeze de unul singur fara asistentii calificati, asistenta de chirurgie, fara anesteziolog, fara eforturile personalului medical ocupat cu îngrijirea bolnavului dupa operatie.
Importanta muncii colective sporeste si mai mult cu referire la lucrul stiintific deoarece efectuarea cercetarilor complexe si anevoioase cu fortele unui singur om este practic imposibila – aceasta munca prin esenta sa trebuie sa fie colectiva.
Nivelul modern de dezvoltare a medicinei prevede participarea în lucru curativo-profilactic nu numai a medicilor de diferite specialitati si niveluri profesionale, dar si a diferitelor institutii medicale. Activitatea medicala are deci un caracter colectiv. Vom mentiona ca în sistemul ocrotirii sanatatii exista în prezent aproximativ 170 de specialitati medicale si mai mult de 100 de specialitati ale lucratorilor cu studii medicale medii. Munca eficienta a colectivului medical e de neînchipuit fara respectarea unuia din principiile importante ale deontologiei – stabilirea relatiilor etice si profesionale corespunzatoare între medici, între lucratorii medicali cu studii medii si personalul medical inferior.
Baza activitatii sociale a oricarei institutii medicale este reprezentata de colectivul sectiei sau al cabinetului. El se ocupa în mod direct cu deservirea medicala a populatiei. Realizarea acestei sarcini importante depinde nu numai de pregatir


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org