Referat - Sarbatoarea Pastelui in Bucovina

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
339
Etichete
sarbatoarea, pastelui, bucovina
Descarcari
289
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Sarbatoarea Pastelui  in  Bucovina







În partea de nord a Romaniei exista un loc binecuvantat de Dumnezeu, unde piscurile muntilor falnici dau mana cu mandrul Soare, ce scalda la randul lui vaile largi si pline de verdeata. Nu e altul decat Bucovina. Cu o clima aspra între munti, blanda în partea de ses, cu oameni pasnici si ospitalieri, aceasta parte a tarii a fermecat pe toti acei care, fie macar în trecere au poposit aici. Geniul poetic al romanilor, Mihai Eminescu, si el a trait o buna perioada de timp în Bucovina (unde a patruns tainele cartilor), a avut o slabiciune pentru acest loc, închinandu-i o poezie: “La Bucovina”. Nostalgia pentru locurile respective se reflecta în versurile acestuia:
“N-oi uita vreodata, dulce Bucovina,  Geniu-ti romantic, muntii în lumina,     Vaile în flori,  Rauri resaltande printre stanci ‘nalte,  Apele lucinde-n dalbe diamante     Peste campii-n zori.”
Ca o reflectare a frumusetilor acestor locuri, comparate deseori cu peisajele celebre ale Elvetiei, ies în fata lui Dumnezeu, sufletele oamenilor de aici, care s-au simtit din totdeauna mai aproape de Acesta. Nicaieri, parca, sarbatorile crestinesti nu sunt mai frumos celebrate ca aici. La loc de cinste se afla sarbatoarea Pastelui, una din cele mai importante din calendarul crestin de pretutindeni.





Sarbatoarea Pastelui: semn de credinta si bucurie

























Febra pregatirilor Sarbatorii de Pasti începe cu mult timp înainte, în timpul Postului Mare, iar una dintre cele mai vestite preocupari ale bucovinenilor este încondeiatul oualelor ( îchistritul oualelor în vorba celor din zona), un obicei prezent si în alte zone ale tarii, dar nicaieri adus la nivel de arta, cum se întampla în Bucovina. Mai ales în partea muntoasa a regiunii (Brodina, Izvoarele Sucevei, Moldovita, Sucevita, etc.) acest obicei este bine reprezentat. La Paste, pe mesele localnicilor pot fi vazute adevarate opere de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org