Referat - Sarbatoarea Ca Institutie Sociala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1265
Etichete
sarbatoarea, institutie, sociala
Descarcari
558
Nota
9 / 10 - 1 vot

Sarbatoarea intre meditatie si petrecere
Sarbatoarea nu este numai spirit, duh, ea este si organizare, structura si functionalitate.
Sarbatoarea reprezinta o manifestare a sacrului, a sublimului, a Absolutului in lumea profana, cotidiana, a oamenilor obisnuiti.
Sarbatoarea este unul din cadrele spatiale -spatiul festiv si temporale -timpul festiv, in care va hierofana sacrul, situandu-se, dupa cum afirma Paul Drogeanu, “dincolo de profan si dincoace de sacru”, dar in acelasi timp mai putin decat “sacru”, in cadrul ei impletindu-se lumescul cu divinul.
Sarbatoarea a fost dintotdeauna incadrata in sistemul social, fiind o manifestare eminamente colectiva.
Sarbatoarea fiind asemuita si chiar identificata cu o institutie sociala, se va incadra in sistemul social ca element component al “organizarii sociale”. Sarbatoarea mentine echilibrul si buna functionare a comunitatilor umane si a societatii.
Ca orice institutie, sarbatoarea este alcatuita dintr-un ansamblu structural-functional de norme si valori, va presupune un scop. In vederea atingeri scopului propus, membrii comunitatilor vor indeplini anumite functii cu ajutorul unor mijloace meteriale si simbolice.
Structura generala a Sarbatorii
Structura unei sarbatori cuprinde de obicei doua tipuri de elemente elemente spirituale –legate de latura afectiv-sentimentala a sarbatorii, si elemente materiale –referitoare la latura pragmatica a sarbatorii.
Elementele spirituale se impart in manifestari afective exterioare sau exteriorizate –rasul, plansul; si manifestari afective interioare concretizate in anumite simtaminte legate de evenimentul respectiv sarbatorit –veselie, bucurie, fericire, euforie sau teama, tristete, durere sufleteasca, ura, dispret.
Elementele materiale pot fi impartite in elemente exterioare si interioare individului.
Structura generala a unei sarbatori presupune urmatoarele elemente:
Durata ce reprezinta timpul alocat desfasurarii unei sarbatori, aceasta difera de la un caz la altul.
Fazele care se succed de-a lungul unei sarbatori. In functie de numarul fazelor, sarbatorile se pot diferentia intre ele.
Repetabilitatea unele sarbatori sunt unice, iar altele repetabile la un inteval de timp.
Persoanele care participa –atat cu rol de actor cat si cu rol de spectator- la sarbatoarea respectiva; in functie de numarul de participanti si de ponderea rolurilor acestora, se va observa, de asemenea, o variatie intre sarbatori.
Elementele ambientale. Spatiul “inchis”/ “deschis”, perioada diurna / nocturna, diverse elemente decorative si de ritual –o anumita muzica, o anumita mancare, o anumita bautura etc..
Comportamentele cerute participantilor cu ocazia respectiva vor constitui la randul lor un element diferentiator in ceea ce priveste structura sarbatorii.
Existenta unor elemente pregatitoare. Unele sarbatori necesita efectuarea anumitori actiuni inainte de inceperea ei. Aceasta componenta preparatorie presupune atat o dimensiune materiala –pregatire culinara, vestimentara, ambientala, cat si o dimensiune spirituala –postul.
Elemente afective se refera la intensitatea si “semnul” sentimentelor pe care participantii ar trebui sa le aiba de-a lungul sarbatorii.
Luand ca element de referinta “repetabilitatea”, sarbatorile se pot imparti in:
Sarbatori unice atunci cand evenimentul ce se afla la baza nu este repetabil pentru un individ anume, pentru un grup anume sau chiar pentru o comunitate –nasterea, inmormantarea.
Sarbatori repetabile cand evenimentul sarbatorit se poate repetapentru individul respectiv, grup sau comunitate, generand o alta sarbatoare asemanatoare cu cea luata drept reper.
Sarbatori ciclice. Se repeta la un interval fix de timp, intotdeauna acelasi.
Sarbatorile anuale –Revelionul, Craciunul, aniversarile personale si nationale, toate sarbotorile cu data fixa in calendarul crestin etc..
Sarbatorile sezoniere –sarbatoarea Sangiorzului (Transilvania si Banat), sarbatoarea Sf. Gheorghe (Oltenia, Muntenia, Moldova) care reprezinta deschiderea vietii pastorale; sarbatoarea Sanmetru deschizatoarea iernii pastorale.
Duminica sarbatoare ciclica saptamanala.
Sarbatori neciclice. Se pot repeta dar nu la date fixe. Pastele este o astfel de sarbatoare.
Luand ca element de referinta “durata”, se poate vorbi despre sabatori care tin o zi (cele mai dese), dar si despre sarbatori care tin mai putin cum ar fi sarbatorile personale si ocazionale.
In dictionarul Obiceiurilor de peste an, Ion Ghinoiu, aprecaza ca durata nuntii s-a redus treptat, de la o saptamana –de joi pana miercuri dimineata, la trei zile –sambata, duminica, luni, apoi la doua zile –sambata si duminica si chiar la o masa festiva de cateva ore.
Functiile generale ale Sarbatorii
Sarbatoarea contribuie la realizarea echilibrarii si armonizarii soci...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org