Referat - Activitatea nuvelistica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
326
Etichete
activitatea, nuvelistica
Descarcari
232
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Activitatea nuvelistica

Capodopera a lui LR,Ion este considerat primul romanmodern din literatura roman pt k aduce in fata cititorilor un personaj credibil inspirat din zbuciumata viata a satului ardelenesc.Este un roman social de inspiratie rurala si de tip obiectiv publicat in 1920 dupa o indelungata activitate nuvelistica. La doi ani dupa pulicarea lui Ion,Rebreanu publica Padurea spanzuratiilor primul roman de analiza psihologica din literatura romana prin care face trecerea de la proza traditionala, sociala si rurala,la proza moderna,urbana,de analiza psihologica.
Romanul Ion este rezultatul unor indelungate experiente nuveliste,Rebreanu fiind autor a 4volume de nuvele din care multe au ca tema iubirea si patima pt pamanturi.
Dupa o munca de 7ani,prima varianta se numeste ZESTREA,titlu sugestiv pt importanta zestrei in lumea rurala,schimbat apoi in Ion,Rebreanu dorind sa faca din protagonistul romanului un tip reprezentativ pt taranimea din Ardeal de la inceputul secolului al XX-lea.
Romanul a fost primit cu entuziasm de critica literara in special de Lovinesc care il numeste pe Rebreanu”creatorul obiectiv al romanului romanesc” si apreciaza arhitectura narativa impecabila.
Sursele de inspiratie sunt multiple si variate:nuvelele pe tema iubiri a pamantului si a geloziei,scrisoarea de la sora sa,Livia,gestul aproape maladiv al uni taran de a saruta pamantul”ca pe o ibovnica” si discutia cu un flacau,Ion Pop al Glanetasului,care i se plange de de umilinta si saracia pe care le aduce lipsa pamantului.
Structura romanuli este riguroasa si alcatuita din doua parti narativa ample:GLASUL PAMANTULUI si GLASUL IUBIRII,doua metafore sugestive pt cele doua pasiuni devastatoare care vor face din Ion un personaj dilematic incapabil sa armonizeze glasul pamantului cu glasul iubirii. Mentalitatea satului care ii aprecia pe oameni dupa statul material il determina pe Ion sa iubeasca inca de mic pamanturiile mai mult ca pe o mama. In roman exista mai multe scieri reprezentativ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org