RSS FeedAdauga la favorite

Referat Amintiri Din Copilarie

Preview Amintiri Din Copilarie

Advertisment
Amintiri din copilarie
Asa cum Eminescu este Poetul nostru, Creanga este Povestitorul nostru national. “Amintirile din copilarie” reprezinta puterea unui popor vechi, vorbind o limba dintre cele mai frumoase si mai expresive.
Satul Humulesti era o veche asezare de razesi, cu oameni gospodari. Asezat la poalele muntilor, lânga Ozana “cea frumos curgatoare”, satul prinde viata prin povestirile pline de umor ale lui Creanga.
În prima parte a “Amintirilor”, autorul ne invita sa luam parte la viata satului. Astfel, facem cunostinta cu parintele Ioan, cel care umbla din casa în casa pentru a aduce copiii la scoala. Cu toate ca parintele a adus în clasa Calul Balan si Sf. Nicolae, “facatorul de vânatai”, parintele Ioan era bunatatea întruchipata. Împreuna cu badita Vasile, dascalul scolii, ei încercau sa-i învete pe carte pe copiii satului. Dupa ce badita Vasile a fost luat la oaste cu arcanul, mama lui Creanga a facut tot ce i-a stat în putinta pentru a-l da pe Nica sa învete carte.
Mama lui Creanga este ca toate mamele de la tara, grijulie, cu toata gospodaria în grija si foarte bisericoasa. Ambitioasa si pretuind învatatura, Smaranda face toate eforturile pentru a-l vedea pe Nica om învatat si respectat în sat.
Tatal sau era ca toti oamenii din sat, fara ambitii prea mari si îi încuraja pe copii în jocurile lor atunci când venea ostenit de la munca.
O întâmplare deosebita a fost când Nica a plecat la Brosteni, la scoala lui Balos. Bunicul lui Creanga, sfatos si lung la vorba, vornic în Pipirig, l-a convins pe tatal lui Nica sa-l lase pe baiat sa plece la scoala, la Brosteni, împreuna cu Dumitru, nepotul lui David. Regulile scolii de acolo sunt însa aspre pentru cei doi baieti. Acolo, ei sunt tunsi si pusi sa învete la rând cu ceilalti. Luând râia de la caprele Irinucai si demolându-i coliba cu bolovanul rostogolit din deal, Nica se întoarce în Humulesti, locul lui drag.
A doua part...

Informatii:

Nume: Amintiri Din Copilarie

Categorie: Romana

Data adaugarii: 03.02.2013 07:00

Afisari: 3401

Etichete: amintiri, din, copilarie

Descarcari: 231

Nota: 4.67 / 10 - 3 voturi

Referate aseamantoare

Feedback