Referat - Argunentarea Ca O Opera Studiata Apartine Genului Dramatic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4277
Etichete
argunentarea, opera, studiata, apartine, genului, dramatic
Descarcari
645
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Argumentarea ca o opera
studiata apartine genului dramatic
1. Definitia:
''Genul dramatic cuprinde opere literare destinate a fi reprezentate pe scena.De aceea ,creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea în timp siin spatiu a actiunii prezentate.''
2. I.L.Caragiale - cel mai apreciat dramaturg roman ,fiind autorul unor piese de teatru remarcabile ,printre care ''Kir Ianulea'' ,''O noapte furtunoasa'',...
3. O scrisoare pierduta ,una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgiei românesti ,mereu actuala ,pusa în scena în diferite conceptii regizorale.
4. Structura textului:
''Ca în orice piesa de teatru ,textul este divizat in acte care la rândul lor cuprind mai multe scene .Piesa ''O scrisoare pierduta'' cuprinde 4 acte numerotate iar scenele sunt delimitate prin plecarea sau prin intrarea unor personaje (ex.:''Tipatescu iese în stânga'').''
''Fiind o opera dramatica ,contine indicatii scenice prin care autorul da sugestii privind jocul actorilor si aranjarea decorului ,de obicei marcate între paranteze (ex.:''râzând'' ,''cu tarie'' ,''mâhnit'').
5. Actiunea oricarei piese de teatru se dezvolta în jurul unui conflict dramatic:
''Actiunea se desfasoara ,de fapt ,în jurul ratacirii unei scrisori de dragoste ,pe care prefectul Tipatescu i-o trimite sotiei lui Trahanache ,Zoe. Aceasta pierde însa scrisoarea ,care ,ajunsa în mâinile adversarului politic , Catavencu ,devine un instrument de santaj .Catavencu ameninta cu publicarea scrisorii în cazul în care Tipatescu ,Trahanache si cei din partidul lor nu îi sustin candidatura pentru un loc în parlament.''
6. Personajele textului dramatic sunt prezentate la inceput cu detalii privind identitatea lor.
7. Personajele comunica prin intermediul dialogului ,autorul (naratorul) neintervenind deloc în text .Fiecare interventie a personajelor se numeste replica si personajul care o da este numit la început si se fac unele indicatii scenice privind jocul acestuia (Atat Pristanda cat si Tipatescu îsi schimba tonul ,pozitia ,mimica în cursul dialogului si acest lucru este indicat cu precizie între paranteze)
8. O alta modalitate de comunicare este monologul dramatic constând în interventia ampla a unui personaj aflat singur sau facând abstractie de celelalte personaje de pe scena .Se noteaza de obicei cu indicatia ,,aparte’’.
Tehnica aparte-urilor este frecvent aflata în dramaturgie.
Rolul monologului este de a dezvalui gândurile personajului si parerile lui despre ceilalti (Gândurile lui Pristanda ,din scena 2 ,despre conul Fanica ,coana Joitica ,…)
9.Interogatia retorica si exclamatia retorica au un rol esentian în textul dramatic ,sunt folosite pentru a da relief personajelor si pentru a conferi voiciune dialogului si sunt însotite de o intonatie specifica.
:::::::::::::::::::::::::::::::pg180::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.
10. Încheere.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org