Referat - Opera Literara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
5762
Etichete
opera, literara
Descarcari
733
Nota
7.5 / 10 - 4 voturi

Mihail Sadoveanu - opera literara
Mihail Sadoveanu este creatorul romanului istoric românesc. Este un mare povestitor, alaturi de Jon Neculce (perioada veche) si de Jon Creanga (perioada marilor clasici).
Mihail Sadoveanu a lasat o opera monumentala concretizata în peste 100 de volume.
Se debuteaza cu o schita Domnisoar N. din Falticeni, într-o revista din Bucuresti, în 1897. Din 1901 Mihail Sadoveanu colaboreaza la revista Samanatorul, fiind coaptat în redactia acestei reviste. Anul 1904 înseamna marea intrare a lui Mihail Sadoveanu în literatura româna prin debutul editorial cu patru carti: Povestiri, Crâsma lui mos Precu, Dureri înabusite, Soimii.
Referindu-se la acest aspect, Nicolae Iorga preciza ca anul 1904 trebuie numit anul literar Mihail Sadoveanu. Acest debut editorial anunta înca de pe acum marile teme ale creatiei sadoveniene: viata celor multi si necajiti, interesul pentru istorie, dragostea fata de natura.
În acelasi timp cele patru carti evidentiaza exceptionalul talent de povestitor al lui Mihail Sadoveanu. În 1907 apare la Iasi revista Viata româneasca si Mihail Sadoveanu va deveni un colaborator al acesteia.
Romanele istorice:
Soimii (1904), Neamul Soimarestilor (1915), Zodia cancerului sau vremea Duca-i Voda (1929), Creanga de aur (1933), Viata lui Stefan cel Mare (1934), Fratii Jderi : Ucenicia lui Ionut (1935), Izvorul Alb (1936), Oamenii Mariei sale (1942), Nicoara Potcoava (1952)
Romane sociale:
Baltagul (1930), Strada Lapusneanu, Însemnarile lui Neculai Manea, Mitrea Cocor
Opere închinate naturii:
Împaratia apelor, Valea Frumoasei, Tara de dincolo de negura, Povestile de la Bradu, Strâmb, Istorisiri de vânatoare
Povestiri:
Bordeienii, Hanu-Ancutei (1929), Dureri înabusite, Apa marilor
Viata târgurilor de provincie:
Locul unde nu s-a întâmplat nimic (1933), Barca linistii, Haia Sanis, Floare ofilita
Lucrari memorialiste:
Anii de ucenicie, Cele mai vechi amintiri
Pentru meritele sale Mihail Sadoveanu a fost primit în Academie, rostind cu acest prilej un discurs de receptie Poezia populara.
Dupa al doilea razboi mondial Mihail Sadoveanu a fost recunoscut ca o mare personalitate a vietii politice si literare. A fost presedintele Uniunii Scriitorilor.
În anii obsedantului deceniu Mihail Sadoveanu face niste compromisuri, scriind romanele Mitrea Cocor si Pauna mica, romane complet lipsite de orice valoare literara. Din vasta opera sadoveniana se remarca proza istorica de foarte buna calitate, operele închinate naturii si cele care evoca atmosfera apasatoare a târgurilor de provincie.
Întreaga opera traieste prin exceptionalul talent de povestitor al autorului.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org