Referat - Basarabia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1960
Etichete
basarabia
Descarcari
549
Nota
9.33 / 10 - 3 voturi


Referat
Tema: Literatura religioasa a Basarabiei
Executat de elevul
clasei a 7f Iacovlev Pavel
Liceul teoretic „Nicolae Iorga”
Chisinau 2001
Literatura religioasa. Un mare rol în viata culturala a Basarabiei l-au jucat tipariturile bisericesti, editarea altor carti cu caracter religios. Dar si aici s-a urmarit scopul realizarii politicii coloniste tariste.
Prin activitatea lor culturala în aceasta perioada s-au evidentiat mitropolitul Gavril Banulescu-Bodoni si continuatorul operei sale, arhiepiscopul Dmitre Sulima. Aceste doua figuri remarcabile, reprezentanti ai bisericii, au muncit cu mult sârg pe tarmul editarii literaturii bisericesti. Meritul lui Banulescu-Bodoni consta în faptul ca el a ramas cu credinciosii basarabeani, nu s-a refugiat în Rusia, a activat în interesele populatiei bastinase. Originar din Ardeal, si-a facut studiile la Academia Duhovnicaesca din Kiev, apoi, fiind sustinut de conducerea Rusiei, a devenit mitropolit al Kievului, iar mai târziu – exarh al Mitropoliei Moldovalahei. Dupa anexarea Basarabiei este numit de catre sfântul Sinod al bisericii ortodoxe ruse mitropolit al Basarabiei. La insistenta lui Sf. Sinod a permis Mitropoliei Basarabiei sa editeze în limba româna carti bisericesti. Scopul urmarit era sa înzestreze bisericile, manastirile, schiturile cu carti duhovnicesti în limba nationala, “acea latineasca, fiindca din ea se trage si se poate îmbogati acea nationala”
La 31 mai 1814 este deschisa Tipografia din Chisinau-eveniment important în viata culturala a Basarabiei. Mitropolitul Gavril Banulescu-Bodoni a tradus, a îngrijit, a corectat aproape toate tiparituri editate în aceasta tipografie în primii ani fiintare a ei. Astfel, sub conducerea si cu particulare lui nemijlocita au fost praduse si editate în 1815-1820 urmatoarele lucrarii: Liturghia, Molitvenic, Noul Testament, Biblia, Tipicul, Bucoavna moldoveneasca si altele.
Stefan Ciobanu sublinia sa sub aspect tehnic cartile tiparite de Gavriil Banulescu-Bodoni sânt în continuare a vechii arte românesti de tipar. Ele poarta pecetea aceleiasi griji a editorului pentru a da o carte frumoasa.
„Mitropolitul Gavriil A dat bisericii basarabeane o directie nationala româneasca, care a dominat n tot timpul stapânirii rusesti. La biserica Sfântul Ilie din Chisinau, ca si la alte biserici din Basarabia, cartile tiparite de mitropolitul Gavriil au fost folosite pentru serviciul divin chiar si dupa eliberarea Basarabiei de sub jugul Rusiei tariste.
Dupa moartea mitropolitului Gavriil (1821) cauza lui a fost continuata cu mari dificultati de arhiepiscopul Dimitrie Sulima, de origine ucrainean, nascut în 1772 în târgusorul Novaia Vodologa din guvernamântul Krakoviei. Dimitrie Sulima a absolvit Seminarul Teologic din Poltava, unde fusese profesor si rector Gavriil Banulescu-Bodoni, apoi a urmat scoala de marina din Nicolaev. Dupa 1812, Cu concursul lui Gavriil Banulescu-Bodoni, a fost numit vicar al Mitropoliei Basarabiei, iar între 1821-1844 a ocupat postul de arhiepiscop al Basarabiei
În aceasta perioada au fost editate o serie întreaga de lucrari: Instructia pentru bulgarii colonisti, asezati în Basarabia de I. N. Inzov; Bucoavnele Româno-rusesti, pentru datoriile presvitelor de popor, începuturile învataturii crestinesti si altele. Dupa 1844 la tipografia din Chisinau sînt retiparite cartile editate anterior în Tarile Românesti. Majoritatea lor prezentau un viu interes si se raspândeau în bisericile atât din Transilvania, cât si se raspândeau în bisericile atât din Transnistria, cât si din Moldova de peste Prut. În anii 50-60 ai secolului XIX au fost, de asemenea, tiparite lucrarile: Apologhionul, Octoih, Ciaslovne, Colectie de bucati cu continut dogmatico-religios si altele.
În 1883 tipografia eparhiala a fost închisa. Acesta a constituit o lovitura serioasa culturii românesti, data de arhiepiscopul Chisinaului si Hotinului Serghie. Pentru acesti ani fixam apogeul realizarii politicii si edeologiei de rusificare a bastinaselor basarabeni dupa ce patrunde intens rusificarea.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org