Referat - Bisisica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
518
Etichete
bisisica
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Bisisica


Romanul debuteaza cu sosirea familiei Moromete de la câmp, când baietii fug sa se odihneasca, fetele se duc sa se scalde, Moromete ramânând singur sa descarce caruta si sa o traga la umbra celor doi mari salcâmi din curtea lor.
Imediat ce termina cu caruta, iese la drum pentru a vedea daca este cineva pe acolo, dar nu-l întâlneste decât pe Tudor Balosu, a carui companie nu-l încânta deloc pe Moromete.
Balosu aduce din nou în discutie dorinta sa de a cumpara unul dintre salcâmii lui Moromete, dar acesta îl trateaza cu dezinteres, fiind întrerupti de nevasta lui Moromete, Catrina, care era indignata ca au disparut toti si ca ea a ramas sa munceasca singura.
Moromete nervos, îl striga pe Niculae pentru a o ajuta pe mama sa sa mulga oile.
În timp ce mulgeau oile, Niculae vrea sa-i spuna mamei sale sa-l convinga pe Moromete sa dea oile la cioban, pentru ca el sa se odata duce din nou la scoala.
Odata cu venirea serii, Catrina începe sa-si strige familia pentru a veni la masa, iar câinele a intrat pe lânga ea si le-a furat brânza.
În timpul mesei, Achim a adus vorba despre plecarea lui la Bucuresti cu oile pentru a face rost de bani, dar Moromete nu i-a dat nici un raspuns clar.
Birica hotaraste sa se duca la Polina pentru a sta de vorba cu ea si pentru a vedea daca fata se gândeste macar putin la el, dar în locul fetei la poarta iese Balosu pus pe scandal, fiind gata sa se ia la bataie cu acesta.
Birica afla de la Moromete, în timp ce-l astepta pe Nila, ca Polina urma sa se casatoreasca cu Stan Cotelici, iar Birica, nervos, începe sa înjure la poarta lui Balosu si sa-i strige Polinei ca poate sa se marite cu cine vrea.
Împreuna cu Nila, Moromete hotaraste sa-l lase pe Achim sa se duca la Bucuresti cu oile.
Auzind discutia si hotarârea celor doi, Niculae se bucura ca nu o sa mai se scoale cu noaptea în cap sa plece cu oile si ca în sfârsit o sa scape de Bisisica.
Îsi face aparitia si Maria Moromete, sau Guica cum era nu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org