Referat - Cainele Si Catelul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1807
Etichete
cainele, catelul
Descarcari
440
Nota
10 / 10 - 2 voturi

Câinele si catelul
de Grigore Alexandrescu
„Câinele si catelul” este o opera literara epica deoarece este povestita o întâmplare, pusa pe seama animalelor iar firul narativ se desprinde din dialogul dintre personaje, caci scrierea este conceputa ca o mica sceneta cu trei personaje, fiecare individualizat de la început de catre autor. Samson, „dulau de curte ce latra foarte tare”, „un bou oarecare” si catelul Samurache prezentat la început “ca simplu privitor “.
Fabula începe direct cu afirmatiile ipocrite ale dulaului Samson despre egalitatea între toate dobitoacele, acesta exprimându-si dezaprobarea fata de cei care se lauda cu obârsia lor nobila :
“Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace
Cum lupii , ursii , leii si alte câteva
Care cred despre sine ca pretuiesc ceva .”
Pentru a fi mai convingator în sustinerea ideii de egalitate, aduce ca argument exemplul tarilor civilizate unde toate se schimba si se da apoi pe sine pilda de modestie :
“Cât pentru mine unul fiestecine stie
C-o am de bucurie
Când toata lighioana, macar si cea mai proasta,
Câine sadea îmi zice, iar nu domnia voastra.”
Încântat de cuvintele si atitudinea lui Samson, catelul Samurache îsi manifesta sincer adeziunea fata de ideile exprimate, numindu-i “fratii mei”.
Auzind aceasta îndrazneala, Samson “plin de mânie” trece la invective si chiar la amenintarile cu bataia, fara a uita sa precizeze diferenta de rang între el si bou, pe de o parte si catelul Samurache pe de alta :
“Noi fratii tai potaie !
O sa-ti dam o bataie
Care s-o pomenesti.”
Insistenta catelului “- Dar ziceati...” îl înfurie si mai tare pe Samson care nu tolereaza nici o explicatie si îsi exprima clar adevarata opinie asupra egalitatii :
“Adevarat vorbeam
Ca nu iubesc mândria si ca urasc pe lei
Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.”
Concluzia este continuta în ultimile versuri ale poeziei:
„Acestea între noi adesea o vedem
Si numai cu ai mari egalitate vrem.”
Fabula „Câinele si catelul” înfatiseaza aspiratia spre parvenire si de aceea discursul lui Samson este însotit de demagogie. Pentru a-si atinge scopul apeleaza la minciuna, la ipocrizie si falsa modestie.
Catelul Samurache sugereaza pe omul simplu si naiv care ia drept adevaruri vorbele nesincere ale dulaului si va plati pentru credulitatea sa. Cel de-al treilea personaj, „un bou oarecare” face parte din categoria care a reusit sa se ajunga fiind un parvenit recent.
„Câinele si catelul” este o fabula pentru ca prin intermediul animalelor satirizeaza diferite aspecte negative ale oamenilor: demagogia, ipocrizia, minciuna.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org