Referat - Caracterizarea Lui Praslea Din Basm

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1654
Etichete
caracterizarea, lui, praslea, din, basm
Descarcari
566
Nota
9 / 10 - 1 vot


Caracterizarea lui praslea din basmul „praslea cel voinic si merele de aur”
În cadrul creatilor pupulare, operele epice în proza ocupa un loc aparte, între care basmul este unic prin valoarea sa etica si estetica, prin bogatia lui de idei, si prin lumea fabuloasa pe care o creaza. În basm se împlineste tot ceea ce în lumea reala, în existenta cotidiana, este irealizabil.
În basmul „Prâslea cel voinic si merele de aur”, personajul principal este Prâslea, personaj central prezent în toate momentele actiunii, si al carui nume apare chiar în titlu. Prâslea va instaura victoria binelui.
Întreaga desfasurare a absmului constitue drumul initierii unui tânar, al pregatirii sale ptr. a deveni împarat.
Prima treapta a acestei initieri, o constitue zadarnicirea unui furt si alungarea hotului.
Prin cuvintele pe care i le spune împaratului, Prâslea se dovedeste a fi atasat de parintele sau si plin de modestie.
Mai târziu când împaratul intentiona sa-i pedepseasca pe fii sai mai mari, vorbele lui Prâslea îi arata bunatatea si puterea de a ierta. : „Tata, eu îi iert si pedeapsa sa io dea Dumnezeu.”
Dupa cum arata si numele personajului central al basmului este mezinul familiei, însusi împaratul caracterizându-l ca fiind necopt. Faptele contrazic însa aceasta opinie. Astfel, masurile pe care si le ia ptr a nu dormi, scot în evidenta istetimea lui Prâslea, tot asa cum hotarârea de a urmarii hotul echivaleaza cu dorinta de a-si duce misiunea pâna la capat : pleaca pe tarâmul celalalt, se lupta cu zmeii, elibereaza fetele de împarat si se întoarce victorios.
Drumul pe celalalt tarâm constitue o a doua treapta a initierii lui Prâslea. Folosindu-si curajul si îndrazneala pamânteanul va izbuti sa-i ucida pe zmeii mai mari, pregatindu-se ptr. întâlnirea decisiva cu mezinul zmeilor. Vitejia, încrederea în victorie si credinta în Dumnezeu sunt calitatile care se releva cu aceasta ocazie.
Ca-n toate basmele populare presonajul central, Prâslea, este simbolul binelui ce învinge raul. Finalul basmului, exact acest lucru îl comunica: dreptatea triumfa, adevarul si cinstea sunt în totdeauna împreuna si sunt pretutindeni, iar cei viteji si cinstiti sunt rasplatiti si traiesc pâna la adânci batrâneti.
Prâslea este asadar personajul care capteaza atentia cititorului înca din titlu. Este un personaj imaginar si creatorul popular ne surprinde în mod treptat o multime de virtuti morale printr-o caracterizare directa. Mai întâi îi sunt surprinse gândurile, dorinta de a arata ce poate. Încrezator în fortele sale se straduieste sa-si convinga tatal, impresionat fiind de supararea acestuia. În ciuda ironiei cu care este tratat de împarat si de fratii mai mari prin caractrizarea indirecta, autorul anonim îi scoate în evidenta perseverenta, medestia si mai ales inteligenta. Creatorul popular îmbina deci maniera unei prezentari directe cu cea indirecta. Toate modurile de expunere (naratiunea, dialogul si descrierea) au rolul de a accentua însusirile pozitive ale eroului.
Si acest basm, ca toate basmele populare comunica un mesaj clar : binele, cinstea, omenia, frumusetea morala trebuie sa ne coordoneze viata.
Titlul alcatuit din substantivul propriu compus „Prâslea ce Voinic” evidentiaza destoinicia personajului si substantivelor „merele de aur” numesc elemente fantastice datorita carora va intra într-o lume fabuloasa.
George Calinescu spunea ca : „Basmul este o oglindire a vietii în moduri fabuloase.”
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org