Referat - Clasificarea Operelor Lirice

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1782
Etichete
clasificarea, operelor, lirice
Descarcari
607
Nota
9 / 10 - 1 vot

Clasificarea operelor lirice
I. Opere lirice populare
1. Doina-opera lirica populara in versuri, specifica poporului nostru, prin care sunt exprimete cele mai variate sentimente- de dor, de jale, de dragoste, de regret, de revolta etc.- fiind insotita de obicei, de o melodie adecvata, caracterizata prin tempo larg, taraganat):
a)doine de jale : "Unde-aud cucul cantand"
b)doine de dor : "Frunza verde lacramioare"
c)doine de haiducie : "Mult mi-e dor si mult mi-e sete"
d)doine de catanie : "Maica, maica draga mea"
e)doine de instrainare : "Cantecul singuratatii"
f)doine de pastorie : "Voi brazi, nalti, incetinati"
g)doine de dragoste : "Mai badita, floare dulce"
2. Strigaturile - creatii lirice de mica intindere, de obicei catrene, care se rostesc la hora, la nunta, in alta momente din viata satului, in timpul dansului si in ritmul acestuia si care contribuie la conducere si sincronizarea miscarilor, la inveselirea celor din jur, transmitand mesaje de dragoste, reflectii morale si atitudini satirice.
II. Opere lirice culte
1. Lirica cetateneasca
a) Imnul - opera lirica prin care se preamareste divinitatea, un erou, patria, o idee, un eveniment deosebit.
*Imnuri internationale : -Gaudeamus igitur (imnul studentilor)
*imnuri nationale (cantece patriotice, solemne, adoptate de o tara pentru a fi intonate in cadrul unor ceremonii publice nationale sau internationale, exprimand idealuri de libertate si unitate nationala ale unui popor)
b) Oda - opera lirica in care se exprima sentimente de admiratie sau de veneratie fata de o persoana, fata de o idee, fata de un sentiment, fata de patrie, fata de un eveniment sau fata de limba nationala - cu alte cuvinte, fata de un aspect al realitatii prezente sau trecute (ex : "Patria romana" de Geoge Cosbuc).
c) Psalmul - specie a liricii religioase, imn sau oda religioasa, prin care se inalta lauda lui Dumnezeu, exprimand sentimente de recunostinta, de implorare, de umilinta, de regret, de adoratie, de multumire si de iubire (ex : "Psalmul 145").
2. Lirica intima
d) Elegia - poezie lirica in care se exprima sentimentul de tistete intr-o gama variata - melancolie, regret, nostalgie, duiosie, jale si durere (ex : "O, ramai... "de Mihai Eminescu).
e) Meditatie - poiezie lirica filosofica in care poetul isi exprima sentimentele cugetand - meditand - asupra problemelor fundamentale ale existentei (ex : "Psalm" de Tudor Arghezi).
3. Lirica peisagista
f) Pastelul - opera lirica descriptiva in care sunt infatisate un tablou din natura, o priveliste, un fenomen al naturii, aspecte din viata plantelor sau a animalelor, in stransa legatura cu care autorul isi exprima direct si propriile sentimente, prin intermediul imaginilor artistice realizate cu alutorul figurilor de stil (ex : "Oaspetii primaverii" de V.Alecsandri).
Clasificarea operelor epice
I. Opere epice populare
1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui ("Greuceanu").
2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei versuri se canta sau / si sunt recitate acompaniate de un instrument muzical.
*balade vitejesti ("Gruia lui Novac")
*balade haiducesti ("Toma Alimos")
*balade istorice ("Constantin Brancoveanu")
*balade pastoresti ("Miorita")
*balade familiale ("Ghita Catanuta")
*balade fantastico-mitologice ("Sarpele")
3. Legenda - opera epica narativa in versuri sau proza, in care se da o explicatie imaginara unui fapt real, unui fenomen etc.
*legende mitologice ("Soarele si luna")
*legende istorice (legendele despre Stefan cel Mare)
*legende toponimice ("Povestea Vrancei")
4. Snoava - opera epica narativa in proza de factura umoristica si de scurta intindere in care se ironizeaza si se face haz pe seama unor defecte omenesti cum sunt lenea, prostia, ingamfarea, minciuna, hotia ("Boierul si Pacala").
5. Plugusorul - opera epica narativa in versuri, din categoria colindelor de Anul Nou, care prezinta mulcile agricole in desfasurarea lor si se termina cu o urare adresata familiei.
II. Opere epice culte
1. Basmul cult - opera epica narativa in proza sau in versuri in care, ca si in basmul popular, realitatea este reflectata prin imagini fantastice ("Fat-Frumos-din- Lacrima", de Mihai Eminescu).
2. Legenda culta - opera epica narativa in proza sau in versuri, cu acelasi conti...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org