Referat - Concert de muzica de Bach - prezentare generala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
416
Etichete
concert, muzica, bach, prezentare, generala
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONCERT DE MUZICA DE BACH
- prezentare generala -

Hortensia Papadat-Bengescu
Hortensia Papadat-Bengescu este cea dintâi mare prozatoare din literatura româna, creatoarea romanului citadin modern, analist al sufletului feminin.
Continua romanul - cronica de familie al lui Duiliu Zamfirescu (ciclul Comanestenilor), prin ciclul Hallipilor, înscriindu-se astfel între marii scriitori ai literaturii universale care au scris cronici de familie: Emile Zola, Galsworthy(Forsyte Saga), Roger Martin du Gard (Les Thibault).
În ciclul Hallipa se înfatiseaza evolutia mai multor familii care au reusit sa se îmbogateasca, iar urmasii acestora manifesta lipsa de energie si interes pentru acumulare, descoperind placerea luxului si a spiritului, deliciile vietii mondene.
Asa cum aprecia G. Calinescu, “întâiul roman notabil, si poate cel mai bun, este Concert din muzica de Bach”.
Nucleul central al acestui roman în jurul caruia graviteaza existenta personajelor, este pregatirea unui concert muzical, cu care prilej se hotarasc destine: amorul Elenei Draganescu, ascensiunea politica si materiala a lui Lica Trubadurul (printr-o femeie), moartea Siei. Concertul este oferit de catre Elena Draganescu, fiica mosierului Hallipa si sotia unui industrias bogat, familiei, rudelor si prietenilor, lumii “bune” din Bucuresti. La concert este invitat si marele pianist Marcian, vrând sa ofere o dovada a rafinamentului intelectual. Romanul se încheie cu amânarea, din nou, a concertului. Alta linie a actiunii îl prezinta pe Lica Trubadurul, ruda mai departata a Elenei, fire boema si usuratica, pe care Ada, o parvenita poreclita Fainareasa, placându-l, îl angajeaza pentru a se ocupa de caii de rasa ai printului Maxentiu, sotul ei, bolnav de tuberculoza. De fapt, în roman este prezentata soarta a trei grupuri principale: familia Elenei Draganescu, casa printului Maxentiu si casa profesorului Rim. Profesorul Rim e casatorit cu “buna Lina”, care în tinerete avusese o legatura necunoscuta de ceilalti c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org